Cabaret-gitarist Jan Blok overleden

AMSTERDAM, 2 DEC. De gitarist Jan Blok, die vooral bekend was als eminentcabaret-begeleider, is donderdagavond op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Blok maakte al op zijn zestiende muziek in een Amsterdamse dancing en speelde kort na de oorlog in het dansorkest van Piet van Dijk. Toch was hij nog enige tijd werkzaam als purser bij de KLM, voordat hij begin jaren vijftig definitief voor zijn gitaar koos. Zijn specialiteit als cabaret-gitarist had hij te danken aan producer Wim Ibo, die hem engageerde om samen met pianist-componist Cor Lemaire de liedjes in de populaire radioserie In Holland staat een huis alias De familie Doorsnee van Annie M.G. Schmidt te begeleiden. Lemaire en Blok werden vervolgens ingeschakeld voor haar tv-serie Pension Hommeles, waar de liedjes live werden gezongen en tijdens de rechtstreekse uitzendingen in een hoekje van de studio, buiten beeld, door het combo moesten worden begeleid.

Ook speelde Jan Blok gitaar in een groot aantal andere radio- en tv-programma's, zoals Vrij entree met Henk Elsink, Het Schaep met de vijf poten van Eli Asser en Ja zuster, nee zuster, en hij maakte plaatopnamen met grote collega's als Yehudi Menuhin en Stéphane Grappelli. De karakteristieke arpeggio-stijl, waarmee hij de melodieën verrijkte, vormde een voorbeeld voor veel andere gitaristen in het lichte genre.

In het theater was Blok jarenlang vast begeleider van Wim Sonneveld en daarna zat hij, tot een paar jaar geleden, in het combo van Seth Gaaikema. Uiterlijk onbewogen, met de bril op het puntje van zijn neus, speelde hij daar zijn partijen.