Arnhems 'riool met gespuis' in protest tegen drugsoverlast

ARNHEM, 2 DEC. Het broeit in het Spijkerkwartier, Arnhems meest rosse buurt. De drugsoverlast spuugzat, heeft een aantal bewoners zich verenigd in een actiecomité, dat zich sterk maakt voor een leefbare wijk.

Donderdagavond hebben tussen de tweehonderd en 250 bewoners van de wijk een aantal kruispunten bezet en een straat afgesloten. Eerder deze week trok een groep van zo'n 200 bewoners in optocht naar het gemeentehuis, waar de uitkomsten van een onderzoek aan de plaatselijke politiek werden aangeboden. Uit dat onderzoek komt naar voren dat het Spijkerkwartier, “riool met allerlei gespuis”, wegens de drugsoverlast en de bijbehorende problemen onleefbaar is geworden. Bewoners worden op straat lastiggevallen door tippelaars en verslaafden, kinderen worden aangesproken door klanten van prostituées, in de portieken liggen junks.

De woede begint langzamerhand naar buiten te komen, zegt een woordvoerder van het actiecomite, die omwille van de veiligheid niet met name genoemd wil worden. Hij is in het Spijkerkwartier geboren en heeft de ondergang meegemaakt: van chique wijk met herenhuizen uit het einde van de vorige eeuw tot rosse buurt. Hij heeft meegemaakt dat de bewoners uit angst grote hekken voor hun portieken lieten aanleggen, de ramen barricadeerden en uit voorzorg honkbalknuppels achter de voordeur zetten. “De mensen voelen zich al jaren in hun eigen huis opgesloten.”

Het actiecomité heeft maar één eis: weg met de overlast. “We moesten het comité wel oprichten, want er wordt al jaren gesproken over de buurt, maar er is he-le-maal niets gebeurd.” De bewoners zijn begonnen met een eigen telefoondienst: een bewoner die te maken heeft met overlast, kan een aantal medebewoners van zijn straat bellen, waarna gezamenlijk de overlast te lijf kan worden gegaan. “Ze gaan dan met z'n allen de straat op, zodat de verslaafde of de tippelaar wel weg moet gaan.”

De gemeentepolitiek heeft inmiddels een aantal maatregelen genomen om de drugshulpverlening te verbeteren. Zo wordt op korte termijn de nachtopvang voor drugsverslaafden uitgebreid en is er een aanvraag ingediend om mee te mogen doen met een heroïne-experiment van de gemeente Rotterdam. Ook de politie is al een aantal malen in touw gekomen. Verslaafden worden vaker opgepakt en pas na zes uur in de politiecel weer op vrije voeten gesteld. Het optreden van zowel politie als politiek wordt mede ingegeven door de angst voor een nieuw Klarendal, de Arnhemse wijk waar een aantal jaren geleden een volksopstand tegen de drugsoverlast ontstond. Het actiecomité bezweert echter dat Klarendal zich niet zal herhalen. “Onze acties zijn vreedzaam. Wij willen helemaal niet het recht in eigen hand nemen”, zegt de woordvoerder.

De acties gaan door, zeggen de bewoners. Zo zal er op 11 december opnieuw een mars gehouden worden naar het gemeentehuis. En als dat niet helpt? “Dan hebben we nog wel meer ludieke protesten achter de hand. Bijvoorbeeld een uurtje of wat voor de woning van de wethouders duidelijk maken wat overlast eigenlijk inhoudt.”

    • André Ritsema