'Akkoord was eigen belang'; Franse generaal haalt fel uit naar VS over Bosnië

SARAJEVO/PARIJS, 2 DEC. De Franse bevelhebber van de troepen van de Verenigde Naties in Sarajevo, generaal Jean-René Bachelet, heeft gisteren in een vraaggesprek met een Franse krant fel uitgehaald naar de Verenigde Staten, die naar zijn mening louter uit eigen belang een snel akkoord over Bosnië hebben opgesteld.

De Franse regering heeft in een verklaring meteen afstand genomen van Bachelet en een woordvoerder van de VN zei dat het om Bachelets persoonlijke mening gaat en dat het niet het officiële VN-standpunt betreft.

Bachelet zei tegen het dagblad Ouest-France dat de VS in Dayton werden gedreven door binnenlandse belangen. De herverkiezing van president Clinton, volgend jaar, is volgens de Franse generaal het belangrijkste motief geweest voor een snelle vredesregeling. Het akkoord schaadt de belangen van de Servische inwoners van Sarajevo - die onder bestuur van de moslim-regering in het centrum van de stad komen te vallen - meent Bachelet. De Serviërs hebben de keuze tussen “de koffer of de doodskist”. De Fransman werd eerder in de Brits-Amerikaanse media afgeschilderd als pro-Servisch, terwijl de Bosnische autoriteiten hebben gepleit voor zijn vervanging.

Het Franse ministerie van defensie haastte zich gisteren afstand te nemen van Bachelet. “We wensen te benadrukken dat verklaringen in de pers, die zijn toegeschreven aan een militaire commandant in Sarajevo, niet overeenstemmen met de mening van de Franse regering”, aldus een verklaring. “De Franse opstelling is gebaseerd op een onvoorwaardelijk respect voor de akkoorden van Dayton, die plechtig zullen worden getekend op 14 december in Parijs.”

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, zei gisteren dat de Serviërs in Sarajevo geen bijzondere rechten krijgen bij de hereniging van de stad en dat de Bosnisch-Servische milities moeten worden opgeheven.

De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic oefende gisteren druk uit op de Franse regering om meer voor de Serviërs te doen. Hij bood de twee Franse piloten, die sinds 30 augustus in Bosnisch-Servisch gebied worden vermist, aan als 'wisselgeld' als Frankrijk “iets belangrijks doet voor de Serviërs”. Parijs heeft laten weten daar niet op in te zullen gaan.

Eerder had Karadzic gezegd dat hij de verblijfplaats van de piloten niet kende. De Franse regering zei gisteren dat Karadzic niet de terugkeer van de twee militairen kon aanbieden en tegelijkertijd volhouden dat hij niet weet waar zij zijn.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, had donderdag als voorwaarde voor de formele bekrachtiging van de vredesakkoorden van Dayton gesteld dat de piloten gezond en wel naar Frankrijk terugkeren. De Fransen hebben niettemin gisteren alle uitnodigingen voor de ceremonie de deur uit gedaan.

In Parijs worden op 14 december elf staatshoofden en regeringsleiders verwacht: de presidenten van Bosnië, Kroatië en Servië, de leiders van de leden van de contactgroep (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten), de Spaanse premier namens de Europese Unie, en de leiders van de voormalige Joegoslavische deelrepublieken Macedonië en Slovenië, die niet bij de oorlog in Bosnië waren betrokken. (AFP, AP)