Wit-Rusland heeft vierde ronde nodig

MINSK, 1 DEC. Een nieuwe en laatste verkiezingsronde - de vierde van dit jaar - moet op 10 december beslissen over de vraag of Wit-Rusland een werkzaam parlement krijgt.

In mei kozen de Witrussen een nieuw parlement, maar door de lage opkomst werden maar 119 van de 260 zetels gevuld. Volgens de grondwet zijn verkiezingen ongeldig als minder dan de helft van het electoraat opkomt. Dat was in de twee verkiezingsronden in mei het geval in 141 districten. Omdat het parlement een quorum heeft van 174 zetels, heeft het nieuwe parlement de afgelopen maanden niet kunnen werken en heeft president Loekasjenko alleen geregeerd.

Woensdag werden in de 141 districten nieuwe verkiezingen gehouden. Ditmaal was de opkomst - 62 procent - hoog genoeg om de verkiezingen geldig te verklaren. Maar in slechts twintig districten werd een winnaar bekend; in de andere districten slaagde geen van de kandidaten erin in de eerste ronde een absolute meerderheid te halen. Op dit moment zijn dus 139 zetels in het parlement gevuld.

In de 121 districten waar geen kandidaat de absolute meerderheid behaalde moeten de kiezers op 10 december weer naar de stembus. Het parlement heeft nog 35 gevulde zetels nodig om aan het werk te kunnen gaan. Als dat niet lukt, regeert president Aleksandr Loekasjenko de komende vijf jaar zonder parlement. (AP)