Volleybalploeg geplaatst voor Atlanta

ROTTERDAM, 1 DEC. De Nederlandse volleyballers hebben zich in Tokio verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Atlanta. Het beslissende duel tegen thuisploeg Japan werd vanmiddag met zeer geconcentreerd spel met 3-0 gewonnen: 15-3, 15-11 en 15-12. Daardoor kwam Nederland in het loodzware toernooi om de World Cup op de tweede plaats terecht. De zilveren medaille kan de ploeg van bondscoach Joop Alberda nauwelijks meer ontgaan, omdat morgen in de laatste wedstrijd van het zwakke Egypte niks te duchten valt.

De eerste drie landen van het toernooi om de World Cup kwalificeren zich voor Atlanta. Ook het ongeslagen Italië heeft zich al geplaatst. Brazilië en Japan zullen in de slotronde om de derde plaats strijden.

Japan werd vanmiddag in Tokio gesteund door 12.000 toeschouwers, voornamelijk schoolmeisjes die voor een schel lawaai zorgden. Nederland was er niet van onder de indruk. De ploeg speelde een zeer indrukwekkende eerste set. Pas bij 12-0 kon Japan voor het eerst scoren. Het werd uiteindelijk 15-3, het grootste setverlies voor de Japanners in dit toernooi.

Daarna kreeg Nederland een tegenslag te verduren toen Ron Zwerver te veel last bleek te hebben van een liesblessure om verder te spelen. Hij ging met ploegarts Dubois naar de kleedkamer, maar de Amsterdammer keerde niet meer terug in het veld. Gehuld in trainingspak moedigde Zwerver vanaf de bank zijn teamgenoten aan en gaf aanwijzingen tijdens de time-outs. Zijn vervanger Brecht Rodenburg had de nodige moeite met het opvangen van de Japanse service. De thuisploeg rook zijn kans, nam een aantal keren een voorsprong, maar Oranje herstelde zich en won met 15-11.

In de derde set kwam Nederland weer achter. Japan sloeg zelfs een gat van vijf punten, 8-3. Ook dat bleek niet genoeg om de set te winnen. Nederland, dat slechte momenten afwisselde met hele goede, vocht echter verbeten terug. Guido Görtzen sloeg het winnende punt binnen, 15-12. De Limburger maakte na het uitvallen van Zwerver de meeste punten, samen met uiteraard Olof van der Meulen.

Gelukkig voor Nederland kon Van der Meulen wel de hele wedstrijd spelen. Hij had gisteren tegen China rust gekregen. De Fries, elke wedstrijd zeer veel aangespeeld door spelverdeler Blangé, kampt met overbelasting van een schouder en de achillespezen. Hij speelde tegen Japan met een verdovende injectie. Van der Meulen werd de afgelopen dagen bestookt door faxen van zijn club. Brescia wil dat zijn vedette de laatste wedstrijd met Nederland, morgen tegen Egypte, laat schieten zodat hij zondag alweer kan meedoen in de Italiaanse competitie. Er werd hem zelfs een extra premie beloofd.

Van der Meulen vond het niet leuk dat er druk op hem werd uitgeoefend, maar hij bezweek niet. Hij kan het wel begrijpen dat Brescia hem node mist. De ploeg verloor sinds het vertrek van Van der Meulen alle wedstrijden. Brescia speelt in de tweede divisie, de Serie A2, en die competitie werd in tegenstelling tot de hoogste klasse niet stilgelegd wegens het toernooi in Japan.

Mede door het thuisvoordeel deed Japan de afgelopen twee weken mee in de strijd om de bovenste plaatsen in de strijd om de World Cup. Er werd tot het duel tegen Nederland slechts van het ongeslagen Italië en de Verenigde Staten verloren. Zeven keer werd er gewonnen, onder andere gisteren tegen Cuba. Japan kan zich ondanks het ontluisterende verlies tegen Oranje morgen nog als derde plaatsen voor Atlanta, maar dan moet in de laatste wedstrijd wel van Brazilië worden gewonnen.

Nederland is altijd een moeilijk te bespelen team voor de Japanners. Dat komt vooral door het enorme lengteverschil. Nederland heeft vijf spelers van twee meter of langer in het basisteam, Japan slechts twee. 'Reus' Hideyuki Otake is met zijn 2.08 meter voor Japanse begrippen een uitzondering. Door het tekort aan centimeters was de thuisploeg aan het net duidelijk de mindere. Nederland maakte ook optimaal gebruik van zijn blok.

Door de snelle kwalificatie hoeft de Nederlandse ploeg in januari en mei niet meer aan andere kwalificatietoernooien mee te doen. Zo snel heeft de Oranje-ploeg zich nog nooit verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. Voor Seoul (1988) en Barcelona (1992) plaatste Nederland zich pas op het allerlaatste moment bij een toernooi in eigen land.