Voetbalbond vecht verbod Peper aan

ROTTERDAM, 1 DEC. De KNVB vraagt om een uitspraak van de rechter inzake het verbod dat burgemeester Peper van Rotterdam woensdag uitsprak over de zondag te spelen wedstrijd Feyenoord-NAC. Als het aan de voetbalbond ligt, gebeurt dat in een kort geding.

Peper verbood het duel omdat de politie in de regio acties houdt voor een betere cao. Volgens de burgemeester is het onmogelijk zondag 400 agenten op de been te krijgen voor de risicowedstrijd. De KNVB echter beriep zich op afspraken die voor aanvang van het voetbalseizoen zijn gemaakt tussen bond, politie en korpsbeheerders met het doel een regelmatig competitieverloop te handhaven. De KNVB eiste het doorgaan van de wedstrijd op zondagmiddag, of verplaatsing naar de avond, dan wel de maandagavond.

De bond is ook teleurgesteld dat Peper elke vorm van communicatie mijdt. “Dat steekt”, aldus een woordvoerder van de voetbalbond. “Er is ons geen enkele kans geboden om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.” De bond vroeg de burgemeester gisteren in een brief vóór vanmorgen 10.00 uur uitsluitsel te geven, maar Peper liet niets van zich horen. Het sectiebestuur betaald voetbal deed zijn verzoek mede uit naam van Feyenoord en NAC.

De gemeente Rotterdam liet vanochtend weten niet onder de indruk te zijn van het ultimatum uit Zeist. “De burgemeester maakt een afweging met betrekking tot de openbare orde. Punt uit”, aldus een woordvoerster. Ze erkende het bestaan van het convenant waarin de partijen beloven zorg te dragen voor een regelmatig competitieverloop, maar stakingen horen daar volgens haar niet bij. “Dit is pure overmacht. We begrijpen niet waarmee de KNVB bezig is.” De stap naar de rechter noemt de gemeente “een bevreemdende en betreurenswaardige actie”.

De voetbalbond heeft de stukken vanmiddag naar de president van de Rotterdamse rechtbank gestuurd. De president beraadt zich nog over een schriftelijke dan wel mondelinge behandeling van de zaak.