'Verzorgster doodde bejaarden uit frustratie'

DELFZIJL, 1 DEC. De 42-jarige ziekenverzorgster die negen bewoners van verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl om het leven heeft gebracht, heeft hen gedood uit frustratie over hun gelukkige familieleven. Dit zeggen verpleeghuisdirecteur B. Kuiper en arts A. van Os in een gesprek met het persbureau ANP.

Na haar aanhouding verklaarde de ziekenverzorgster de bejaarden met insuline-injecties uit mededogen te hebben gedood, wegens hun zware lijden. De bejaarden zouden minder dement zijn dan aanvankelijk beweerd, aldus de leiding van het verpleeghuis. De zaak-Vliethoven komt donderdag voor de rechter. Hoewel de vrouw heeft bekend negen mensen te hebben gedood, worden haar vier moorden ten laste gelegd.

Advocaat W. Anker vindt dat Kuiper en Van Os hun verhaal tijdens de zitting hadden moeten vertellen. “De rechter is hier vast niet blij mee, want die moet een zorgvuldige afweging maken.” De directie van Vliethoven zegt de ziekenverzorgster niet zwart te willen maken, maar “dat niemand gebaat is bij leugens”.

De slachtoffers, variërend in de leeftijd van 56 tot 92 jaar, waren volgens directeur Kuiper ondanks hun situatie gelukkig. “Sommigen hadden een man of een vrouw die twee keer per dag op bezoek kwam. Of familie en vrienden met wie ze de dagen rustig, vreedzaam en gelukkig doorbrachten.” Hij vindt dat de vrouw moet worden veroordeeld voor moord. Volgens Van Os wist de ziekenverzorgster precies te vertellen wanneer iemand zou overlijden. “Achteraf begrijp ik waarom ze dat wist.”

Kuiper en Van Os spreken de vrees uit dat de vrouw meer dan negen slachtoffers heeft gemaakt. Kuiper: “Omdat er meer van die bewoners waren met dezelfde overeenkomsten zouden er ook meer door haar toedoen gestorven kunnen zijn. Daarover kunnen wij helaas geen absolute zekerheid verkrijgen.”

Volgens raadsman Anker blijkt uit het dossier dat het wel degelijk om ernstig zieke bewoners ging. Hij zegt niet te twijfelen aan de goede motieven van zijn cliënt. Ze was volgens hem een zorgvolle ziekenverzorgster die handelde uit compassie met de medemens. Kuiper en Van Os willen hun uitlatingen niet toelichten.