V-raad beëindigt VN-operaties Bosnië

NEW YORK, 1 DEC. De Veiligheidsraad van de VN heeft vannacht besloten per 31 januari volgend jaar een eind te maken aan de VN-operaties in Bosnië, en de VN-operaties in Kroatië voorlopig tot 15 januari 1996 voort te zetten.

De operaties van de VN in Bosnië zijn overbodig geworden nu een internationale vredesmacht - IFOR - gaat toezien op de naleving van het vredesakkoord van Dayton. De VN-vredesmacht UNPROFOR wordt de komende maanden teruggetrokken.

De Veiligheidsraad besloot tot voortzetting van de VN-operaties in Kroatië tot 15 januari in afwachting van een beslissing over de vraag wat voor troepenmacht het komende jaar in Oost-Slavonië wordt gelegerd. Oost-Slavonië is het laatste stukje Kroatië dat zich nog in handen van de Kroatische Serviërs bevindt. Afgesproken is dat het na een interim-periode van één of maximaal twee jaar onder Kroatisch gezag komt te staan. In die periode wordt er in Oost-Slavonië een vredesmacht gelegerd, maar de Kroaten en de Kroatische Serviërs zijn het er nog niet over eens of dit VN- of NAVO-troepen moeten zijn. Tot 15 januari blijft de VN-vredesmacht in elk geval in het gebied.

In een derde resolutie besloot de Veiligheidsraad het mandaat van de kleine VN-vredesmacht in Macedonië met zes maanden te verlengen.

De drie resoluties werden alle unaniem aangenomen, al traden tijdens het debat wel meningsverschillen aan het licht. De Chinese VN-ambassadeur zei dat de nieuwe, door de NAVO te leiden vredesmacht in Bosnië onder VN-bevel moet komen te staan en dat het mandaat van die vredesmacht het gebruik van geweld moet verbieden. “De Veiligheidsraad moet geen jaknikker worden”, zo zei hij, kennelijk doelend op de prominente rol van de NAVO bij de opstelling en leiding van de vredesmacht. Volgens de Chinese ambassadeur komt de rol van de Veiligheidsraad inzake IFOR neer op “het uitschrijven van een blanco cheque”. (Reuter)