Uitslag van de Sinterklaasprijsvraag; De straf van Sinterklaas

Kinderen die van plan zijn volgend jaar stout te zijn, kunnen dat maar beter uit hun hoofd zetten. Want als Sinterklaas op 5 december 1996 weer komt, heeft hij zulke verschrikkelijke straffen bij zich dat de roe en de gard daarbij vergeleken een lachertje zijn. En die verschrikkelijke straffen hebben de kinderen dan aan zichzelf te danken, in ieder geval aan de 300 kinderen die meededen aan de Sinterklaasprijsvraag.

Kinderen die volgend jaar stout zijn kunnen onder meer rekenen op: fopcadeau's, schoenen vol poep en een trap van het paard. Ze moeten pepernoten tellen, liedjes zingen met een mond vol snoepgoed, een uur onder een koude douche staan, achter de stoomboot aan naar Spanje zwemmen, alle klitten uit de baard van Sinterklaas halen, en nog veel meer ellende. Een van de allerergste straffen werd bedacht door Dingena (10): 'als een kind heel stout is pakt u (Sinterklaas) het in met het minst mooie pakpapier en u stopt het kind in de zak met de andere cadeautjes voor de lieve kinderen. Als de lieve kinderen de cadeau's uitpakken gaan ze ermee spelen en gooie en schoppen als een bal en heeft het kind pijn en is gestraft en doet niet meer stout. Goed hè.'

De meeste kindern vinden dat Sinterklaas niet streng genoeg straft, vooral hun eigen broertjes en zusjes niet. Maar ook de ouders zullen volgend jaar niet gespaard worden, als het aan de inzenders ligt. 'Ongehoorzame vaders moeten 1 kilometer lang hardlopen met zwemvliezen aan', vindt Manja Herreburgh (10 jaar). 'Ouders die stout zijn moeten op een paard met een zadel van stroop rijden. Natuurlijk is het zadel dan nog nat en plakkerig. En dan moeten ze door heel Bergen op Zoom rijden,' schrijft Isja Dominicus (8). 'En ze moeten er zelf proberen af te komen - maar hoe?'

Sommige straffen lijken niet vervelend maar leuk. Van de Engelse Shane Norton (10), een leerling van de Elementary School in Volkel, moet je basketballen met Shaquille O'Neal, een hele beroemde basketballer, en Pepijn Corduwener (9) schrijft: 'als er iemand echt iets stouts heeft gedaan, dan moet Sinterklaas hem maar zoveel kado's geven dat hij niet meer stout kan doen.'

Er zijn ook kinderen die al die straffen onzin vinden. 'Ik vind het belachelijk dat een man zoals Sinterklaas straf geeft. Dat doet de kerstman toch ook niet?' schrijft Lisalet Dijkers (10). 'Ik zou niet straffen omdat elk kind wel eens stout is, en met Sinterklaas is ieder kind lief,' denkt Jasper Crijnen (7).

Nicole Choy (9) vindt dat Sint zelf maar eens straf moet krijgen. Met haar pepernotenverhaal wint zij de eerste prijs, samen met Elisabeth Jonker (11), die een hele ingewikkelde martelmachine bedacht. Laten we hopen dat de Sint die nooit hoeft te gebruiken. Nicole en Elisabeth krijgen hun naam in chocoladeletters thuis bezorgd.

Ik vind de straf van Sinterklaas goed, op een na, en dat is: een reisje naar Spanje. De roe of de gard vind ik nog meevallen. Maar dat reisje naar Spanje gaat toch echt te ver. Daarom ben ik altijd zoet. Gelukkig heb ik nog nooit een roe of een gard gekregen.

KRIT ZEEGERS, 7 jaar

Ik vind dat de Zwarte Pieten en Sinterklaas ook wel eens straf mogen krijgen want de Pieten gooien hardstikke hard met snoep. Dat doet erg pijn. Want dat is wel erg als het snoep tegen je slaap aan komt. En Sinterklaas mag ook wel eens straf krijgen want hij heeft mij een keer straf gegeven. En dat was helemaal niet nodig. En weet je wat dat was? Dat ga ik nu vertellen. Ik was 5 jaar toen had ik een pepernoot tegen mijn hoofd gehad. En toen gooide ik hem per ongeluk tegen Sinterklaas' hoofd. Toen zei Sinterklaas dat ik dat expres had gedaan. En toen zei Sinterklaas: 'Kom eens hier'. Toen zag ik dat Sinterklaas heel boos naar mij keek. Toen ging ik wel naar Sinterklaas. Toen kwam Zwarte Piet met de roe. Toen heeft Sinterklaas mij met de roe geslagen en toen moest ik heel hard huilen. Nu ben ik 9 jaar en nu ga ik wat zeggen. Nu moet Sinterklaas de roe krijgen.

NICOLE CHOY, 9 jaar

Mijn oom mocht een keer zijn schoen zetten. Maar toen zette hij zijn allergrootste schoen en de andere dag dacht hij dat er heel veel in zou zitten. Maar er zat maar 1 pepernoot in.

TJAPKA VAN LOON, 10 jaar

Een kind kreeg geen kano. Want hij was woedend op zijn papa en mama. Dat kindje heette Jos. Jos was dom want hij schold Sinterklaas uit. En ze begonnen te huilen, niet Jos maar die vader en moeder. Op een avond kwam Piet die keek heel streng en zei: 'Jij daar, jij moet mee naar Spanje. Kom Jos, jij moet in de zak.' 'Nee,' zei Jos, 'dat doe ik nooit'. 'Jewel,' zei moeder, 'dat moet.' 'Oké.' De volgende dag gingen ze. Een week later waren de ouders ook in Spanje. Een dag later mocht Jos vrij. Ze brachten Jos weer naar huis en ze waren weer blij.

CARLIJN VAN ORSOUW, 8 jaar

Toen ik klein was (6 jaar) zat ik altijd met mijn broertje over scheetjes, poepjes en plasjes te ginnegappen. Toen het 5 december was kreeg ik een groot pak. Het was een grote bonbondoos. Mijn ouders waren erg 'verrast'. Ik maakte de doos open en... een namaakdrol. Mijn broertje kreeg een scheetkussen. Ik was ontzettend boos en gooide de drol in een hoek.

REINDER REUVERS, 11 jaar

Als Zwarte Piet en Sint gehoord hebben dat een kind stout heeft gedaan, dan pakt Piet een touw en doet er een knuffel van dat kind aan en wat doet hij met die knuffel? Hij laat de knuffel in de schoorsteen zakken en zorgt dat ie zwart wordt. En dan legt hij hem terug in bed.

TIJMEN KLIP, 8 jaar