Turks Hof spreekt schrijver Kemal vrij

ANKARA, 1 DEC. De vooraanstaande Turkse schrijver Yasar Kemal is vanmorgen door het staatsveiligheidshof in Istanbul vrijgesproken van het 'initiëren van verdeeldheid en haat onder de bevolking' op grond van regionale verschillen.

Het ging om een artikel van zijn hand dat begin dit jaar in het Duitse weekblad Der Spiegel werd gepubliceerd.

Volgens de 71-jarige schrijver moet “de vuile oorlog tegen de Koerden” worden beëindigd en moeten de Koerden politieke rechten worden toegekend. Kemal werd bij het begin van zijn proces in mei beschuldigd van het maken van separatistische propaganda, waarvoor hij op grond van het toenmalige artikel 8 in de anti-terreurwet tot maximaal 5 jaar gevangenis kon worden veroordeeld. Later werd de aanklacht verzacht. De schrijver op zijn beurt onderstreepte dat hij juist voorstander is van de Turkse eenheidsstaat, maar zich grote zorgen maakt over “de militaire campagne in het merendeels door Koerden bewoonde zuidoosten van het land”.

Kemal, die enkele keren werd genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur, behoort tot een kleine groep van intellectuelen in Turkije die stelling kiezen wat betreft de strijd van de Koerden voor politieke en culturele rechten. Zo verscheen hij vorig jaar in de rechtbank in Ankara tijdens het proces tegen acht Koerdische ex-parlementariërs, die inmiddels zijn veroordeeld wegens separatistische propaganda en banden met de Koerdische Arbeiders Partij (PKK).

De vrijspraak van Kemal past in de huidige liberaliseringscampagne in Turkije. Met het oog op de beslissing op 13 december in het Europarlement over de douane-unie tussen Ankara en Brussel, heeft de Turkse regering artikel 8 in de anti-terreurwet verzacht en zijn inmiddels ruim 100 'gevangenen van het geweten' vrijgelaten. Een deel van hen omschrijft de wijziging van het wetsartikel evenwel als een kosmetische maatregel die slechts is bedoeld om het Europarlement mild te stemmen. Bovendien, zo wordt onderstreept, biedt ook het wetboek van strafrecht genoeg mogelijkheden om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen en daardoor een politieke discussie over de Koerden-kwestie te verhinderen.