Sprintster Griffith terug op atletiekbaan

ATLANTA, 1 DEC. Florence Griffith-Joyner wil haar rentree maken op de atletiekbaan. De 35-jarige sprintster hoopt het wereldrecord op de 400 meter te verbeteren tijdens de Olympische Spelen van Atlanta. Griffith bevestigde gisteren de geruchten over een come-back, nadat ze eerder op de dag was opgenomen in de Hall of Fame van de Amerikaanse atletiek. Tien jaar geleden liep ze haar beste tijd op de 400 meter: 50,89.

“De afgelopen drie maanden heb ik getraind voor de marathon, maar ik heb mijn plannen gewijzigd. Ik wil uitkomen op de 400 meter. Ik ben net begonnen met de voorbereiding. Ik denk dat ik het wereldrecord kan verbeteren”, vertelde ze. “Na volgend jaar ga ik me richten op de marathon, dat is een oude droom van me. Ik heb die afstand nog nooit gelopen. Alleen de halve marathon. Als training.”

Op de Olympische Spelen van Seoul in 1988 veroverde Griffith drie gouden medailles - op de 100, 200 en 4x100 meter - en een zilveren plak op de 4x400 meter. In hetzelfde jaar vestigde Flo-Jo met 10,49 het wereldrecord op de sprint. Ook het wereldrecord op de 200 meter staat met 21,34 nog steeds op naam van de excentrieke hardloopster.

In 1989 zette Griffith-Joyner, gehuwd met olympisch kampioen hinkstapspringen (1984) Al Joyner, een punt achter haar indrukwekkende carrière en wijdde ze zich vooral aan het moederschap. Twee jaar geleden nam president Bill Clinton de oud-atlete op in de presidentiële staf als medewerkster sport- en jeugdzaken.

Griffith deed in 1984 op de Olympische Spelen in haar geboorteplaats Los Angeles voor het eerst van zich spreken. Ze veroverde een zilveren medaille op de 100 meter maar viel vooral op door haar felgekleurde lange nagels en bonte tenue's waarmee ze aan de start verscheen.