Sarajevo geeft Serviërs geen extra garanties

SARAJEVO, 1 DEC. De Bosnische regering weigert ondanks snel toenemende internationale druk de Bosnische Serviërs in vijf voorsteden van Sarajevo extra garanties voor hun veiligheid te geven.

De Franse president Chirac pleitte eerder deze week in een boodschap aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton voor extra garanties voor de Bosnische Serviërs in de voorsteden. Die voorsteden komen na de ondertekening van het vredesakkoord van Dayton op 14 december onder gezag van de Bosnische regering. De afgelopen week hebben de inwoners van de voorsteden dagelijks betoogd tegen de overdracht van hun gebied uit vrees voor wraakacties van de moslims en Kroaten.

Premier Haris Silajdzic van Bosnië sloot gisteren extra garanties voor de Serviërs uit. De Serviërs in de Servische voorsteden van Sarajevo genieten dezelfde bescherming als alle andere burgers, zo zei hij. Hij wees op het feit dat in het moslim-deel van Sarajevo tienduizenden Serviërs wonen. “We hebben allemaal dezelfde rechten”, aldus Silajdzic gisteren in Washington. Hij leek te worden gesteund door de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Nicholas Burns, die opmerkte dat het akkoord van Dayton “alle burgers, inclusief de Bosnische Serviërs, burgerrechten geeft”.

Toch groeide gisteren de internationale druk op Sarajevo. Frankrijk herhaalde gisteren zijn pleidooi. Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Parijs “verduidelijkingen over de toekomst van de Servische bevolking van Sarajevo” eist om haar “gerust te stellen”. “We willen geen massavlucht [van Serviërs] uit Sarajevo”, aldus de woordvoerder.

Ook de EU-onderhandelaar in de Bosnië-crisis, Carl Bildt, pleitte gisteren voor extra garanties voor de Bosnische Serviërs. Het vredesakkoord van Dayton zou niet moeten worden opengebroken, zei hij, maar “de Bosnische regering moet de Serviërs geruststellen over hun veiligheid en hen aanmoedigen in de stad te blijven”. De bevelhebber van de VN-troepen in de sector Sarajevo, generaal Jean-René Bachelet, zei gisteren “zeer ongerust” te zijn over de mogelijkheid van een massavlucht van Serviërs uit Sarajevo.

Slovenië en Joegoslavië (Servië en Montenegro) gaan elkaar diplomatiek erkennen, zo is gisteren in Ljubljana gemeld. Daarmee wordt Slovenië de eerste ex-Joegoslavische republiek die betrekkingen aanknoopt met het bewind in Belgrado. Het onafhankelijke Kroatische blad Globus schreef gisteren dat Kroatië en Joegoslavië elkaar na de ondertekening van het Dayton-akkoord op 14 december zullen erkennen.

De Bosnische Kroaten en de Bosnische Serviërs hebben elkaar beschuldigd in de Posavina-corridor in het noordoosten van Bosnië het bestand te hebben gebroken met artilleriebeschietingen. De VN hebben echter gezegd van geen van beide partijen een klacht te hebben ontvangen en niets te weten van beschietingen. (Reuter, AFP, AP)