Rome is stukje van het Colosseum kwijt

ROME, 1 DEC. De Romeinen zijn een stukje van het Colosseum kwijt. De directeur van de archeologische dienst, Adriano La Regina heeft aangifte gedaan bij de carabinieri van de vermissing van een marmeren blok met de antieke inscriptie Maximus. De steen is vijftig bij vijfentwintig bij zestien centimeter. Waarschijnlijk is het blok gestolen. Archeologen hebben vaak gewaarschuwd dat vandalistische souvenirjagers en handelaars in antiquiteiten regelmatig een stukje verduisteren van het belangrijkste overgebleven monument uit de Romeinse tijd.

Drie weken geleden verschenen de eerste berichten hierover in de lokale pers, met alarmerende koppen over de aanhoudende diefstallen van archeologische resten. Directeur La Regina probeerde toen de zaak te sussen en zei dat de steen waarschijnlijk ergens was opgeslagen. Dat blijkt niet zo te zijn. Hiermee kreeg Piero Megrossi gelijk, een medewerker van de archeologische dienst die had gezegd dat het Colosseum 's nachts een niemandsland is waar vandalen, prostituées en bier-drinkende jongeren ongehinderd hun gang gaan.

La Regina heeft gezegd dat hij al geruime tijd op toestemming van het stadhuis wacht om een beter hek om het 1900 jaar oude monument te zetten. Hij wees erop dat in Italië ieder jaar duizenden archeologische stukken worden gestolen. De politie zegt niet genoeg mensen te hebben om afdoende te patrouilleren bij het Colosseum.

De verdwijning van het blok marmer komt vlak voordat een ingrijpende restauratie van het Romeinse amfitheater begint. Het werk had al vorig jaar moet zijn begonnen, maar is wegens geldgebrek vertraagd. De restauratie moet klaar zijn in het jaar 1999.

    • Marc Leijendekker