Parlement Spanje stopt onderzoek naar GAL

MADRID, 1 DEC. Een Spaanse parlementscommissie heeft vanochtend besloten de enquête te staken naar de illegale doodseskaders (GAL) die in de jaren tachtig zijn ingezet tegen de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA, mogelijk met steun van de regeringen-González. Daarbij zijn zeker 26 mensen vermoord.

De commissie van de Senaat die met het onderzoek was belast heeft daartoe een voorstel aangenomen van de conservatieve oppositiepartij Partido Popular (PP). De PP deed het voorstel uit protest nadat de socialistische regeringspartij er gisteravond in was geslaagd de verschijning voor de commissie van vrijwel alle kroongetuigen - onder wie socialistische kopstukken als ex-vice-premier Serra, ex-minister van binnenlandse zaken Barrionuevo en mogelijk ook premier González - te voorkomen.

Volgens de PP is een enquête na het halveren van het aantal getuigen “zinloos” geworden. De PP beschuldigde de socialistische en nationalistische partijen ervan de enquête te “boycotten”. González' PSOE kreeg tijdens de vergadering van gisteren steun van de Catalaanse en Baskische nationalistische partijen. Zij zeiden dat de enquêtecommissie het lopende justitieel onderzoek naar de Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL) in de wielen dreigt te rijden. De voltallige Senaat moet nu beslissen of de commissie zichzelf mag ontbinden.

De GAL-enquête zou voor de socialisten zeer ongelegen komen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, die vervroegd zullen worden gehouden in maart volgend jaar. González moest de verkiezingen onder meer na een reeks onthullingen over vermeende officiële betrokkenheid bij de GAL vervroegen.

De commissie was op 8 november ingesteld om de politieke verantwoordelijkheid voor de GAL te onderzoeken. De GAL was halverwege de jaren tachtig actief bij het ontvoeren en vermoorden van vermeende ETA-terroristen.