Pantserglas weg bij Guernica van Pablo Picasso

MADRID, 1 DEC. Het wereldberoemde schilderij Guernica van Pablo Picasso is in Spanje voor het eerst sinds 1981 te zien zonder het beschermende gepantserd glas. Het museum nam de speciale veiligheidsmaatregelen omdat het grote doek als omstreden gold.

“Onze democratie is inmiddels volwassen en dat betekent dat wij Guernica in deze omstandigheden kunnen tonen: naakt, zoals het is”, verklaarde de minister van cultuur, Carmen Alborch gisteren.

Picasso maakte het enorme schilderij, 3,49 meter hoog en 7,76 meter breed, in 1937. Hij verbeeldde er de verschrikkingen op van een Duits bombardement op het Baskische stadje Guernica tijdens de Spaanse burgeroorlog. De schilder, die in 1973 in ballingschap stierf, bezwoor dat het doek pas naar Spanje mocht terugkeren als de democratie was hersteld.

Het werk hing jarenlang, terwijl in Spanje dictator Franco aan de macht was, in het Museum of Modern Art in New York. Het doek keerde twintig jaar gelden terug naar Spanje. Onlangs is het overgebracht naar het nieuwe Museum voor Moderne Kunst in Madrid, Reina Sofia. (DPA/Reuter)