Palestijnse demonstranten gewond

JERUZALEM, 1 DEC. Bij het neerslaan van een demonstratie in Nablus op de Westelijke Jordaanoever hebben Israelische militairen gisteren 18 Palestijnen gewond, van wie twee ernstig.

De demonstratie was bedoeld ter onderstreping van de zesde verjaardag van de dood van vier leiders van de Zwarte Panters, de gewapende vleugel van Yasser Arafats guerrillabeweging Al-Fatah door toedoen van het Israelische leger. Jonge Palestijnen gooiden vanaf de daken stenen naar de Israelische militairen, terwijl betogers op straat zich van vrachtwagens meester maakten om ze als barricades te gebruiken. Demonstranten schreeuwden leuzen als 'Ga weg, maniakken!' en 'De bezetting moet eindigen'.

Het district Nablus (500.000 inwoners) wordt over twee weken het derde Palestijnse gebied dat aan Palestijns gezag wordt overgedragen, maar Israel schortte dit proces gisteren tijdelijk op na de kortstondige gijzeling van twee Israelische militairen in Jenin. De gijzeling vormde een reactie op een Israelische poging een Fatah-man aan te houden in het naburige Qabatiyeh. Volgens de Palestijnse politie hadden de Israeliërs nagelaten haar te informeren over de arrestatie, zoals zij krachtens het autonomie-akkoord geacht worden te doen. De Palestijnse leider Arafat zei dan ook te hopen dat Israel “geen grote zaak” van het incident zou maken: “Het was hun fout.”

De ontvoerders, leden van de Zwarte Panters, lieten de Israeliërs gaan na uitgebreide onderhandelingen, en werden zelf later gearresteerd. De door Israel gezochte Palestijn werd door de Palestijnse politie opgepakt. (Reuter, AP)