Nederlands elftal in hoofdgroep WK 1998

ZÜRICH, 1 DEC. De wereldvoetbalbond FIFA heeft Nederland in het voorlopige schema voor de loting van het WK-kwalificatietoernooi ingedeeld in de Europese hoofdgroep. Zo ontloopt Oranje in de voorronde Duitsland, Spanje, Italië, Rusland, Noorwegen en Denemarken. Op basis van de laatste wereldranglijst van de FIFA werden de zes groepshoofden aangewezen.

Bij de loting op 12 december in Parijs wil de FIFA de 49 ingeschreven landen uit Europa verdelen over zeven groepen van zeven teams, variërend van 'sterk' tot 'zwak'. Tijdens de ceremonie moet telkens één land uit die zeven afdelingen worden gehaald voor de vorming van de kwalificatiepoule. Van de zeven samengestelde groepslanden plaatsen alleen de eerste twee zich voor het eindtoernooi om de wereldtitel in Frankrijk in 1998. Op die manier komt het aantal deelnemers uit Europa uit op het beschikbare aantal van veertien.

De UEFA is het vooralsnog niet eens met de plannen van de FIFA. De Europese voetbalunie heeft een andere, meer gecompliceerde versie voor de indeling van de kwalificatiegroepen in gedachten. Een definitieve beslissing over het kwalificatiemodel valt twee dagen voor de loting tijdens een vergadering van het WK-organisatiecomité van de FIFA.

Indien het schema van de wereldvoetbalbond wordt aangenomen, geldt de volgende indeling: Groep 1: Duitsland, Spanje, Italië, Rusland, Noorwegen, Denemarken, Nederland. Groep 2: Zweden, Roemenië, Bulgarije, Zwitserland, Portugal, Tsjechië, Engeland. Groep 3: Ierland, Schotland, België, Griekenland, Turkije, Polen, Slowakije. Groep 4: Oostenrijk, Kroatië, Israel, Finland, Litouwen, Noord-Ierland, IJsland. Groep 5: Letland, Wales, Hongarije, Cyprus, Oekraïne, Slovenië, Georgië. Groep 6: Klein-Joegoslavië, Albanië, Wit-Rusland, Malta, Macedonië, Luxemburg, Moldavië. Groep 7: Armenië, Faeröer-eilanden, Estland, Azerbeidzjan, San Marino, Liechtenstein, Bosnië. (ANP)