Merijn Bolink

Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang in Het Glazen Huis, Amstelpark (bij de RAI), Amsterdam. T/m 26 dec.

Hoe ziet de kruising er uit van een koe en een voetbal? Na de succesvolle ontwikkeling van de stier Herman levert beeldhouwer Merijn Bolink op zijn beurt een bijdrage aan het Nederlandse stamboekvee. Uit deze twee typisch Hollandse symbolen die beide onverbrekelijk verbonden zijn met een groene grasmat, creëerde hij een nieuw zwartbont superras.

De installatie van Bolink (1967), die van 1987 tot 1992 aan de AKI studeerde, is geestig en effectief en onderscheidt zich daarom van veel werk in Diepenheim. Hij maakte van het Glazen Huis in het Amsterdamse Amstelpark een soort kijkdoos. Kunstliefhebbers en toevallige passanten kunnen gratis door de kijkgaatjes dit wonder van genetische manipulatie bezichtigen.

Onder Bolinks handen ondergaan gewone voorwerpen de meest wonderlijke transformaties: zo ontstonden uit één kinderwagen veertien verschillende kleine kinderwagentjes en uit een filmblik kwam een vogeltje te voorschijn, gemaakt van het celluloid van de film The Early Birds.

Bolink is de vierde deelnemer in de serie New Dutch Sculptors die sinds vorig jaar in de herfst en wintermaanden in het Glazen Huis plaatsvindt. Na hem volgen Job Koelewijn en Jolanda Kooijmans.

    • Din Pieters