Lelijke beker bekoort 100.000 fans

AMSTERDAM, 1 DEC. Het lukt hem. Razendsnel springt een jongetje over het dranghek en sprint naar het podium - nu kan hij zijn helden zien. Als de aanvoerder van Ajax de wereldbeker omhoog houdt, zwaait het jongetje enthousiast met zijn vlag. De politie is coulant vandaag, nog meer kinderen mogen achter de dranghekken vandaan kruipen om het elftal van dichtbij te bekijken.

Twee uur voor de huldiging stroomt het Museumplein in Amsterdam vol. “Ik heb de beker al gezien”, zegt Erik Wutrich. “Hij is net zo lelijk als ik dacht, maar het is natuurlijk wel bijzonder.” Wutrich was opgebleven om de Ajacieden na hun vertraagde vlucht in de nacht van woensdag op donderdag te verwelkomen. Niet op Schiphol, maar bij het stadion De Meer, waar hij met een paar honderd supporters naar toe was gegaan. “We hebben prachtig vuurwerk afgestoken, de spelers waren wel helemaal stuk. Van Gaal zag er niet uit van vermoeidheid, z'n wangen hingen op zijn knieën.”

Even verderop staat het echtpaar Kooij uit Schiedam. Na de opheffing van de Schiedamse voetbalvereniging zijn ze overtuigde Ajax-fans geworden, compleet met seizoenkaart. Vlak achter hen probeert een jongen bij het hoogste punt van de lantaarnpaal te komen. Anderen zitten dan al in bomen om het straks allemaal zo goed mogelijk te zien.

Vanaf vier uur schalt muziek uit 42 boxen over het plein. Vlakbij het podium gaan watjes van hand tot hand om te voorkomen dat trommelvliezen zullen barsten. “Jongens, steek geen vuurwerk af midden in de menigte. Gooi ook niet met rotjes, dat is levensgevaarlijk”, roept de presentator. Hij is nog niet uitgesproken of de eerste Bengaalse vuurpijlen schieten de lucht in. Aan de linkerkant van het podium ontstaat omstreeks half zes een nijpende situatie - door het gedrang dreigen mensen in de knel te komen. De massa wordt waarschuwend toegesproken: “Als jullie niet achteruit gaan komt er geen Ajacied op het podium.” Een meisje is dan al per brancard afgevoerd, even later komt ze in de tent van het Rode Kruis weer bij. In totaal raakten honderd mensen onwel, van wie vier ernstig. Zij werden naar het ziekenhuis vervoerd.

“Wij willen Ajax zien”, schreeuwt de menigte om tien voor zes. Dan staan er 100.000 mensen op het plein. “Ajax is onderweg, de bus rijdt al in de Beethovenstraat”, tettert de presentator. Een meisje houdt van verbazing haar mond zeker een minuut open. Ter rechterzijde van het podium staan allemaal kleine kinderen pal achter het dranghek. Ze kennen alle liedjes uit hun hoofd en zingen hun kelen schor. Olman (12) speelt zelf twee jaar voetbal in zijn club Overamstel. “Ik hoef alleen maar Jari Litmanen te zien”, verzucht hij.

Naast de presentator staat plotseling een klein jongetje. “Mensen, hij is zijn vader kwijt.” De massa begint meteen te zingen: “Hij is zijn vader kwijt.” Als diens achternaam wordt afgeroepen meldt hij zich binnen een paar minuten.

Klokslag zes uur komt Ajax-aanvoerder Danny Blind het podium op, met de wereldbeker. De massa krijst en joelt. Vuurwerk schiet de lucht in. Alle Ajax-spelers worden met gejuich begroet, evenals 'de mensen achter het team'. En Louis van Gaal natuurlijk, die een enorme reeks overwinningen voor zijn team voorspelt. Er wordt gezongen, de politie danst en maakt foto's van de Ajacieden - twee politiehonden blaffen en kijken angstig om zich heen. Er wordt gefloten wanneer burgemeester Patijn Ajax feliciteert namens de gemeente Amsterdam. Maar wanneer hij zegt: “Over een half jaar staan we hier weer om Ajax te feliciteren”, klinkt een oorverdovend gejuich. De tocht naar huis verloopt rustig. Wel werden veertien mensen aangehouden die winkelend publiek lastig vielen.

    • Anneke Visser