Leeson schuldig, meeste aanklachten ingetrokken

SINGAPORE, 1 DEC. Een rechtbank in Singapore heeft de voormalig beurshandelaar Nick Leeson vanmorgen schuldig bevonden aan twee van de in totaal elf aanklachten die tegen de Brit waren ingediend. Morgenochtend hoort Leeson welke straf hij krijgt.

Leeson, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ondergang van de Britse bank Barings begin dit jaar, verklaarde ook zelf schuldig te zijn aan de aanklacht. De Singaporese rechter Richard Magnus zei vandaag, nadat hij zowel de aanklager als de verdediger in de zaak had gehoord, dat hij enige bedenktijd wilde voordat hij een uitspraak over de strafmaat doet.

Leeson, die sinds begin maart vastzat in een gevangenis in Frankfurt, werd vorige week na zijn uitwijzing aan Singapore officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij is de afgelopen week uitgebreid verhoord door de Singaporese autoriteiten.

Aan het begin van de zitting vanmorgen bleek dat het hof negen van de elf aanklachten tegen Leeson heeft laten vallen. Deze negen aanklachten worden wel in overweging genomen bij de bepaling van de strafmaat. Voor de twee overgebleven aanklachten, die beide vallen onder 'bedrog', kan Leeson in totaal maximaal acht jaar gevangenisstraf krijgen, zes jaar minder dan in de oorspronkelijke aanklacht het geval was.

Het wegvallen van negen aanklachten gaf voedsel aan speculaties over afspraken die achter de schermen met Leeson en diens advocaat John Koh zouden zijn gemaakt. De Singaporese autoriteiten zouden in ruil voor bewijsmateriaal van Leeson bereid zijn de Brit een mildere straf te geven. Singapore hoopt via Nick Leeson aan te kunnen tonen dat meerdere functionarissen van Barings bij de ondergang van de gerenommeerde bank betrokken waren. Koh ontkende dat sprake was van dergelijke afspraken.

Nick Leeson is schuldig bevonden aan fraude en het plegen van valsheid in geschrifte. Bij de eerste aanklacht tegen Leeson, waarvoor hij een maximum straf van een jaar kan krijgen, gaat het om het bedriegen van accountantskantoor Coopers & Lybrand. De Brit beweerde dat het Newyorkse effectenkantoor Spear, Leeds and Kellogg een bedrag van 7,78 miljard Japanse yen had overgemaakt op de rekening van Barings in Singapore.

De tweede aanklacht, waarvoor maximaal zeven jaar cel staat, gaat over misleiding van SIMEX, de Singaporese beurs waarop Leeson met Barings Futures handelde. Door contracten aan te passen, heeft de Brit SIMEX een verkeerd beeld geschetst van de financiële situatie bij Barings.

    • Max Christern