Kansen van Spanjaard op hoogste post Navo groeien

BRUSSEL, 1 DEC. De kans groeit dat de Spaanse minister van buitenlandse zaken, Javier Solana, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt. Een hoge Amerikaanse diplomaat heeft tegenover het persbureau Reuters verklaard dat binnen het atlantisch bondgenootschap consensus bestaat over Solana. Hij zou volgende week dinsdag benoemd kunnen worden, als de ministers van buitenlandse zaken bijeenkomen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Solana zou de steun hebben van Washington. De officiële woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weigert commentaar. Na het pijnlijke Amerikaanse veto van de Nederlandse kandidaat Lubbers zijn de betrokkenen extra voorzichtig geworden. Maar anonieme Amerikaanse diplomaten hebben verklaard dat Washington positief is over Solana die goede contacten onderhoudt met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher. Het feit dat Spanje niet volledig deelneemt aan de militaire structuur van de NAVO, zou geen bezwaar vormen.

De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, en de plaatsvervangend secretaris-generaal, Sergio Balanzino, verklaarden eerder deze week dat zij verwachten dat de NAVO volgende week een nieuwe leider zal hebben. Over namen wilden zei echter niet spreken. Gisteren kwamen de NAVO-ambassadeurs bijeen om over de opvolging te spreken, maar ook zij komen niet met namen naar buiten.

Verwacht wordt dat de opvolgingskwestie besproken wordt in de marge van de Europees-Amerikaanse topontmoeting zondag in Madrid, waarbij de Amerikaanse president Bill Clinton aanwezig is. Als Clinton zijn steun uitspreekt voor Solana, zou hij maandag officieel kandidaat worden gesteld.

Momenteel is er één officiële kandidaat-opvolger, de Deense oud-minister Uffe Ellemann-Jensen. Hij stuit echter op weerstand van Griekenland en van Frankrijk, dat niet kan verkroppen dat Denemarken zich fel verzet tegen hervatting van de Franse kernproeven.