Geldschieter hoeft niet 7 mln aan MM te betalen

ZUTPHEN, 1 DEC. Centraal Beheer, onderdeel van de bank- en verzekeringsgroep Achmea, hoeft voorlopig geen 7 miljoen gulden te betalen aan de organisatie Match Makelaars. Dat heeft de president van de rechtbank in Zutphen, mr. J. van Oostveen, gisteren in kort geding bepaald.

Volgens de rechter kan Match Makelaars zich niet beroepen op een formele overeenkomst met Achmea. Het is echter niet geheel uitgesloten dat Achmea alsnog moet betalen. De rechter meent dat een apart onderzoek nodig is, eventueel aangevuld met getuigenverhoor, om de waarde te bepalen van de overeenkomsten die volgens Match Makelaars zijn gesloten met Achmea. Een kort geding leent zich daar volgens de rechtbankpresident niet voor.

Het Amsterdamse adviesbureau Nauta & Polak, de bedenkers van de nieuwe makelaarsorganisatie, “heeft er niet zonder meer op mogen vertrouwen dat enigerlei contract zou worden gesloten met Centraal Beheer en de Achmea Groep”, aldus het rechtbankvonnis. Volgens de rechter heeft Centraal Beheer in de besprekingen met Nauta & Polak “van meet af aan een voorbehoud gemaakt betreffende de toestemming van de Achmea Groep”.

Nauta & Polak wilde met Match Makelaars het prijskartel van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) doorbreken. Een groep van vijfhonderd over het land verspreide makelaars zou tegen voordeliger tarieven moeten gaan werken. Ook wilde de organisatie klantgerichter worden. Uitzendbureau Randstad was inmiddels al ingeschakeld om makelaars te zoeken, die via de franchise- formule moeten werken.

Verzekeraar Centraal Beheer zou voor 7 miljoen gulden bijdragen aan de kosten van de nieuwe makelaarsorganisatie, waarvan 5 miljoen in de vorm van een lening. Nadat Nauta & Polak de nieuwe marktformule deze maand al officieel had gepresenteerd, trok Centraal Beheer zich terug.

Moedermaatschappij Achmea is volgens de makelaarswereld gezwicht voor de NVM. Deze koepel van makelaars, die deze geruchten zelf tegenspreekt, had gedreigd bij de hypotheekbemiddeling Centraal Beheer te boycotten als Achmea zich niet terug zou trekken uit Match Makelaars. Nauta & Polak spande vervolgens een kort geding aan om Achmea aan zijn verplichtingen te laten voldoen.

Volgens de rechter in Zutphen, het arrondissement waar Centraal Beheer is gevestigd, is er echter geen sprake van een waterdichte overeenkomst. De eis van Nauta & Polak om alsnog 7 miljoen gulden te betalen is daardoor afgewezen.

Een woordvoerder van Match Makelaars verklaarde dat zij zich momenteel beraden op een eventueel hoger beroep of andere rechtsmaatregelen. Match Makelaars zal volgens de woordvoerder gewoon de plannen uitvoeren. De organisatie is in onderhandeling met andere partijen die deelname overwegen. (ANP)