Geldmachine

“De eenzaamheid van de Newyorkse stier lijkt een hausse uit angst te zijn”. Is dit geheimtaal? Science fiction? Nee, het is Rienk H. Kamer, beursgoeroe.

Kamer sprak deze week in eigen persoon zijn stoet trouwe volgelingen toe. Meestal kunnen zij hun grote roerganger slechts op papier ontmoeten (via zijn nieuwsbrief Financiële Strategie) of telefonisch (een 06-lijn met beleggingstips). Kamer is een fenomeen. Zijn omstreden verleden lijkt voor zijn schare discipelen geen probleem, integendeel het lijkt zijn aantrekkingskracht alleen maar ten goede te komen. Zijn curriculum vitae als journalist vermeldt bladen als Der Spiegel en Capital. Berucht werd Kamer om het American Land Program. Begin jaren tachtig draaide hij de bak in op verdenking van fraude. Kamer zou waardeloze grond in Amerika voor veel geld hebben verkocht aan duizenden argeloze beleggers. Zij schreeuwden moord en brand en eisten tevergeefs ruim 200 miljoen gulden terug. Met de Amerikaanse justitie trof Kamer een schikking, voor de Nederlandse rechter ging hij vrijuit.

Sindsdien is hij weer terug in zaken als beleggingsadviseur met een voorliefde voor de effectenbeurzen van de snel groeiende economieën in het Verre Oosten. Wie hem wil raadplegen moet betalen. Wie zijn 06-lijn wel eens heeft gebeld en de minuten ziet wegtikken zonder concrete informatie weet wie het geld verdient.

Deze week hield Kamer zijn jaarlijkse symposium. Kosten per persoon 495 gulden. De pers is van harte welkom. Onder één voorwaarde: tips van Kamer mogen niet worden gepubliceerd. Alle publiciteit is welkom, mits in dienst van de geldmachine Rienk H. Kamer BV.

    • Hendrik Jan van Oostrum