Frans weekblad is vóór drugsbeleid

PARIJS, 1 DEC. Het Franse weekblad L'Evenement du Jeudi (oplage 210.000) heeft het gisteren opgenomen voor het Nederlandse drugsbeleid, dat de laatste tijd veel kritiek ondervindt van de Franse regering. In oktober gingen premier Kok en minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) nog op bezoek bij de Franse president Chirac om het Nederlandse beleid 'uit te leggen'.

In het artikel 'De Hollandse drugssupermarkt werkt de buurt op de zenuwen' wijst Olivia Buffi erop dat in aantallen drugsverslaafden het tolerante Nederlandse beleid succesvoller is dan het repressieve Franse. In Nederland is 0,16 procent van de bevolking drugsverslaafd, in Frankrijk is dat 0,24 procent, waarbij het blad aantekent dat het Franse cijfer volgens sommige deskundigen onderschat is.

L'evenement wijst in het artikel, dat de onderkop draagt 'Heeft Chirac gelijk met zijn beschuldigingen aan Nederland?', ook op de drugsoverlast die Fransen veroorzaken in Nederland. Tijdens het laatste Paasweekend in Amsterdam bleek 80 procent van de 148 gearresteerde drugsdealers van Franse origine. Ook wordt minstens de helft van de hard- en soft drugs op de Nederlandse markt aangevoerd via Frankrijk, zo schrijft Buffi.

Een aantal citaten uit het stuk in L'Evenement van deze week. “Het Disneyland van de drugs, (...) het kruispunt van de cocaïne: dit is de duivelse reputatie die Nederland aankleeft, ondanks alle pogingen van de autoriteiten om er aan te herinneren dat bij hen, net als bij ons, drugs wel degelijk illegaal zijn. Maar het Europese boe-geroep tegen het Bataafse laxisme wordt alleen maar harder. Jacques Chirac (...) profiteert ervan om zo de toepassing van het Verdrag van Schengen tot sint juttemis uit te stellen. Volgens het Franse ministerie van binnenlandse zaken is Nederland de bron van meer dan 60 procent van de heroïne die in Frankrijk wordt gebruikt. Een bezoek aan Amsterdam of Rotterdam is voldoende om de overvloedigheid van het aanbod te constateren. In de 1.200 coffeeshops kan men zijn cannabis kiezen zoals men eten bestelt: vanaf een menu..(...) Particulieren kweken nederwiet in hun badkamer, als het al niet - minder geoorloofd - in kassen met duizenden planten gebeurt.”

Maar de grote importen van hasj uit het buitenland zijn illegaal. “Hier zit hem dus de kneep van het Nederlandse softdrugsbeleid. Aan de ene kant de detailhandel en de individuele consumptie die ontsnappen aan vervolging. En aan de andere kant de groothandel, nauw verbonden met de georganiseerde misdaad, die bestraft wordt met vier jaar gevangenisstraf (voor hard drugs twaalf jaar). Tussen deze twee ligt het niemandsland van de repressie, het draadje van illegaliteit waarop de eigenaren van coffeeshops balanceren. En een schietschijf van formaat voor de houwdegens die de tolerantie à la hollandaise bestrijden.”

Het Franse artikel schetst verder hoe onder druk van Frankrijk en Duitsland het Nederlandse drugsbeleid iets wordt verscherpt, bijvoorbeeld door de maximale hoeveel hasj die iemand ongestraft in bezit mag hebben ('voor eigen consumptie') te verlagen van 30 naar 5 gram. Maar verder niet. “De regering buigt, maar ze geeft niet toe, zeker niet tegenover de Fransen die in de repressie geen onderscheid maken tussen de kleine dealer en de internationale handelaar. (...) Nederland blijft de verslaafden als zieken beschouwen, niet als deliquenten.”

Nederland heeft relatief minder drugsverslaafden dan Frankrijk. “Vandaar dan ook de ergenis van Nederlanders wanneer Jacques Chirac zegt: 'Ik wil heel erg graag Frankrijk beschermen tegen de Nederlandse (drugs)politiek'. Laten de Fransen eerst hun eigen stoepje schoonvegen, denken de Nederlanders zachtjes. En Den Haag zegt het in nieuwste drugsnota hardop, als ze de 'narco-touristes' ervan beschuldigt de eigen tolerante politiek te verpesten: 'Het buitenland moet de situatie serieus nemen en de zorg op zich nemen van hun eigen drugsgebruikers die nu ten laste komen van de Nederlandse samenleving'. De beschuldigde wordt aanklager. Want de buurlanden overspoelen Nederland niet alleen met drugsgebruikers maar ook met de handelswaar.”

In hun vervolgingsbeleid kiezen les policiers bataves voor de grote prijzen, schrijft L'Evenement. “De Nederlandse doaniers hebben in 1994 42,46 procent van de totale wereldvangst aan canabis in beslag genomen (volgens l'Obervateur geopolitique des drogues), terwijl hun Franse collega's slechts 0,7 procent van het wereldtotaal voor hun rekening namen.”