Duitse actie tegen 'loondumping' in bouwvak

BONN, 1 DEC. De Duitse Bondsdag heeft gisteren een wetsontwerp aanvaard dat een eind moet maken aan de onderbetaling van bouwvakkers uit andere landen van de Europese Unie (EU) ten opzichte van hun Duitse collega's. De oppositie stemde tegen, omdat de wet volgens haar onuitvoerbaar is en de Duitse bouwvakkers daarom onvoldoende beschermt tegen “loondumping”. De oppositionele SPD heeft een meerderheid in de Bondsraad en kan daar het voorstel alsnog torpederen. De wet zou moeten gelden voor twee jaar en bepaalt dat werknemers van bouwbedrijven uit andere EU-landen moeten worden betaald volgens de laagste schalen van de Duitse cao's. Ook de oppositiepartijen willen de huidige situatie aanpakken, maar verwachten van de wet geen oplossing omdat de voor uitvoering noodzakelijke instemming van de deelstaten en de werkgevers ontbreekt. Op veel bouwplaatsen in Berlijn is nauwelijks nog een Duitser te vinden. Het aantal werklozen onder Duitse bouwvakkers bedraagt naar schatting 130.000, terwijl het aantal werknemers uit andere EU-landen in de Duitse bouw 150.000 à 200.000. (DPA)