Broken Hill biedt op Magma Copper

Broken Hill Proprietary (BHP), het grootste industrie- en mijnbouwconcern van Australië (52.000 werknemers in ruim 50 landen) met grote belangen in de olie- en gassector, wordt de op een na grootste koperproducent in de wereld. De onderneming neemt voor 3,2 miljard Australische dollar (3,8 miljard gulden) de Amerikaanse mijnbouwonderneming Magma Copper over.

De nieuwe kopergigant, BHP Copper Group genaamd, zal goed zijn voor een produktie van 900.000 ton per jaar en wordt daarmee de op een na grootste ter wereld met 10 procent van de totale wereldkoperproduktie. Alleen het Chileense concern Codelco is groter met een jaarlijkse produktie van ruim een miljoen ton koper.

Bestuursvoorzitter wordt J. Burgess Winter, nu nog topman van Magma. BHP betaalt de overneming in contanten en met eigen aandelen. De transactie kost BHP meer dan alleen de overnamesom, want ook de schulden van Magma worden overgenomen.

Magma beveelt zijn aandeelhouders het bod van 28 Australische dollar per aandeel te accepteren. De grootste aandeelhouder, Warburg Pincus Capital (met een belang van 26 procent), heeft al laten weten akkoord te gaan en zal zijn aandelen aan BHP aanbieden.

De overname vindt plaats in een periode dat de koperprijzen niet stabiel en de vooruitzichten voor de markt somber zijn. In oktober lagen de prijzen op de wereldkopermarkt op hun laagste peil sinds elf maanden. Daarna is er wel enig herstel opgetreden, maar de prijzen zijn nu nog wel ongeveer 3 procent lager dan een jaar geleden.