Beatle-bh's

Michael Jackson is een rare jongen, maar hij heeft niet altijd ongelijk. Al maanden klagen de vroegere Beatles over hem. Paul McCartney heeft Jackson al twee brieven geschreven, maar Jackson heeft niet geantwoord. Michael Jackson is sinds 1985 eigenaar van de rechten op 159 Beatle-liedjes en verdient daar goud geld aan. McCartney wil de rechten op de nummers terugkopen, maar Jackson piekert er blijkens zijn zwijgen niet over.

Het grootste verwijt van The Beatles aan Michael Jackson is dat de Amerikaanse zanger toestemming verleent hun nummers te gebruiken in reclamefilmpjes. Zo zou Jackson bij één advertentie 250.000 dollar hebben ontvangen voor een paar maten uit een Beatle-liedje. “Tenzij we er iets aan doen, zal elk Beatle-liedje eindigen als advertentie voor bh's en varkensvlees,” zei George Harrison. Paul Mc Cartney viel hem bij door te beweren dat Jackson op deze manier afbreuk deed aan de Beatle-nummers.

Paul McCartney's opmerking heeft iets pedants. Als de eerste maten van Richard Strauss' Also Sprach Zarathustra geschikt zijn om het vallen van een druppel wasverzachter te begeleiden - het muziekstuk is er geweldig populair door geworden en wordt elk jaar door duizenden meegebruld op de Heineken Proms - dan zijn Beatle-liedjes natuurlijk ook niet te verheven om dienst te doen in reclames. Sommige Beatle-nummers schreeuwen er zelfs om; 'When I'm 64' bij een pensioenreclame is zelfs een cliché dat geen reclamemaker meer durft te gebruiken.

Nu vorige week de eerste cd's van The Anthology zijn verschenen, hebben Paul McCartney's verwijten zelfs iets hypocriets gekregen. De drie overgebleven Beatles zadelen de wereld op met tientallen middelmatige en overbodige nummers die niets toevoegen aan hun oeuvre en bijna allemaal al bekend waren van bootlegs. En het enige nieuwe, nog door John Lennon ingezongen nummer, 'Free As A Bird', blijkt een larmoyant smurfenlied dat de reputatie van de in 1980 vermoorde Lennon grote schade berokkent. Daar verdienen de drie overgebleven Beatles miljoenen aan; binnen een week was The Anthology ook in Nederland goud. Dat is natuurlijk helemaal niet bezwaarlijk, het getuigt zelfs van een gezonde handelsgeest. Maar wie zijn rommelzolder voor miljoenen verpatst, moet niet zeuren over een concurrent die zijn rechtmatige bezit op soortgelijke wijze exploiteert.

    • Bernard Hulsman