Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beurzen en beleggen

Automatiseerder CMG krijgt warm onthaal op beurs

AMSTERDAM, 1 DEC. Op het koersenbord van de Amsterdamse effectenbeurs debuteerde vanmorgen het Brits-Nederlandse automatiseringsconcern CMG op een koers van 9 gulden. Dat was ruim boven de uitgifteprijs van 7,17 per aandeel.

AMSTERDAM Bij een enorme volume van in dubbeltelling over de drie miljoen aandelen daalde het fonds vervolgens enkele dubbeltjes tot 8,50 gulden rond het middaguur. In totaal heeft het automatiseringsconcern CMG, dat ook in Londen vanmorgen in de notering kwam, 17,8 miljoen aandelen geplaatst.

Na twee recorddagen voor de Amsterdamse beurs werd vanmorgen gas teruggenomen. Rond het middaguur noteerde de graadmeter, de AEX-index, 477,68 punten, ofwel een verlies van 0,43 punten.

Akzo Nobel leverde 2 gulden in op 181 gulden. Branchegenoot DSM liep 2,20 terug tot 126,80. Hoogovens verloor 2,20 op 53,40.

Unilever daarentegen won 2,10 op 216,10. Nedlloyd vaart nog steeds een onzekere koers. De koers daalde nog eens 1,40 tot 30,20.

Drukker Roto Smeets De Boer wist vanmorgen met grootaandeelhouder VNU overeenstemming te bereiken over de afkoop van een warrantconstructie. Dat bericht werd op de beurs positief ontvangen. De koers sprong met vier gulden omhoog tot 37,50 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de dollar vanmorgen van start gegaan met een koers boven de 1,62. Rond 12.00 uur stond de munteenheid op 1,6217 gulden tegenover een slotkoers van 1,6185 gisteren, toen er bijna een cent was bijgekomen.

De koersstijging heeft plaats ondanks het uitblijven van een renteverlaging in Duitsland. Gisteren vergaderde de Bundesbank en menigeen verwachtte daarvan een renteverlaging. Van lagere Duitse rente gaat een impuls uit voor de dollar, maar ook zonder lagere rentetarieven in Duitsland blijkt de dollar nu te stijgen. Dat komt doordat de meeste handelaren ervan uitgaan dat de Bundesbank over niet al te lange tijd alsnog besluit de rente te verlagen.

Het pond sterling was wat hoger. De koers ging van 2,4790 gulden aan het eind van de handel van gisteren naar 2,4810 vanmorgen. De Franse franc heeft te lijden onder de aanhoudende stakingen in Frankrijk. Vanmorgen stond de koers op 32,425 gulden (per honderd) na gisteren te zijn geëindigd op 32,465.

NEW YORK Op Wall Street is de Dow Jones-index gisteren duidelijk lager gesloten na zes achtereenvolgende beursdagen te zijn geëindigd op een recordniveau. De index verloor 31,07 punten op 5074,49. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg dertien tegen tien.

De beurs opende lager als gevolg van winstnemingen in technologiefondsen. Maar het effect daarvan ebde al snel weg. De Dow Jones-index herstelde zich en stond geruime tijd in de plus. Maar later staken winstnemingen opnieuw de kop op. De omzet kwam uit op een flink totaal van 435 miljoen aandelen.

Op de valutamarkten in New York wist de dollar de in Europa geboekte koerswinst vast te houden. Tegen het eind van de handel noteerde de munteenheid 1,6185, gelijk aan de slotkoers in Amsterdam. De voorgaande dag sloot de dollar in New York op 1,6090.

TOKIO De Nikkei-index van de Japanse beurs steeg vandaag met 88,68 punten tot 18.833,10, het hoogste peil sinds 20 januari. Gisteren won de index al 210,44 punten.