ABN Amro: 'groen' fonds voor windmolens

ROTTERDAM, 1 DEC. ABN Amro introduceert volgende maand een 'Groen Fonds' voor fiscaal vrijgestelde beleggingen in milieuvriendelijke projecten. De bank hoopt met het groene fonds, dat op 18 december een notering krijgt aan het Damrak, voorlopig 80 miljoen gulden aan beleggingen binnen te halen.

Met het geld worden tienjaars leningen gefinancierd ter waarde van 70 miljoen gulden aan het Windpark Eemsmond in Noord-Groningen, een joint venture van energiemaatschappij EDON en het Amerikaanse Kenetech Windpower.

ABN Amro biedt participaties aan voor 100 gulden per stuk. De inschrijving loopt van 4 tot en met 14 december. Volgens hoofd special products G. Theodoridis van de bank biedt het verwachte dividend van 4,5 procent beleggers voordelen in vergelijking met een obligatie-groeifonds.

“We keren na aftrek van kosten alle rentebaten uit”, zegt hij. “De rente op de leningen ligt onder de marktrente, maar door de fiscale vrijstelling komt het netto rendement voor de belegger bij de huidige marktrente 0,75 procent uit boven dat van een groeifonds. Bovendien ontvangen beleggers in het Groen Fonds jaarlijks een uitkering.” Het Windpark Eemsmond is al deels in bedrijf. Komend voorjaar moeten alle 94 windturbines draaien. Het park levert dan jaarlijks 75 miljoen kilowattuur stroom, voldoende voor ongeveer 25.000 huishoudens.