Wand Scholte in Nagasaki onthuld

NAGASAKI, 30 NOV. Een van de grootste hedendaagse kunstwerken ter wereld, een wandschildering van 1200 vierkante meter gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Rob Scholte, is vanochtend in Nagasaki onthuld door de Nederlandse ambassadeur in Japan F.P.R. van Nouhuys. De schildering, waaraan Scholte met assistenten vier jaar lang heeft gewerkt, is aangebracht op de muren en de koepel van de Oranjezaal in een replica van het koninklijk paleis Huis Ten Bosch. Huis Ten Bosch is in een themapark over Nederland bij Nagasaki op ware grootte nagebouwd.

Omdat de koningin niet wilde dat de originele wandschilderingen van onder anderen Jordaens uit haar paleis in Japan gekopieerd zouden worden, besloot de directie van het themapark Huis Ten Bosch Stad een Nederlandse kunstenaar te vragen een nieuwe wandschildering te ontwerpen met als thema de historische relatie tussen Japan en Nederland en oorlog en vrede. De artistiek adviseur van het themapark, de voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, dr. Simon Levie, vroeg Scholte de opdracht uit te voeren.

Levie noemde de wandschildering, die gebaseerd is op foto's en reprodukties van schilderijen en een zeeslag uitbeeldt, 'een meesterwerk'. Hij prees op de persconferentie vanochtend Scholtes doorzettingsvermogen, omdat die al snel na een bomaanslag op hem en zijn vrouw - vorig jaar december in Amsterdam waarbij Scholte beide benen verloor - weer in Japan aan het werk ging om de wandschildering te voltooien.

Kunstenaar Harald Vlugt ontwierp de vergulde banken en deurklinken in de zaal en de vier vergulde verkeerslichten die als kroonluchters aan het plafond hangen. Graffiti-kunstenaar Hugo Kaagman decoreerde de tuindeuren van de zaal met 'moderne' delftsblauwe tegeltjes waarop typisch Nederlandse onderwerpen staan zoals fietsen, wiet-blaadjes, Bartje en Johnny Jordaan.

Het project heeft ruim tien miljoen gulden gekost. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Japan zal de door Scholte beschilderde zaal een belangrijke rol vervullen bij de feestelijkheden die in het jaar 2000 worden georganiseerd ter ere van de 400-jarige bilaterale betrekkingen tussen Japan en Nederland.

    • Paul Steenhuis