Voorkeur; Theater

DE MENSENVRIEND Cabaretesk eenmanstoneel met Erik van Muiswinkel als een praatjesmaker die zichzelf op komische wijze in de nesten heeft gewerkt. 1 dec Etten-Leur De Nobelaer, 2 dec Rotterdam Bibliotheektheater, 6 dec Den Bosch Theater a.d. Parade, 7 dec Heerlen Stadsschouwburg.

WIE VERMOORDDE MARY ROGERS Door Orkater. Feestelijke voorstelling, balancerend tussen kameropera en toneelstuk, over de beroemde moord op Mary Rogers in New York, 1841. Edgar Allan Poe die over de zaak een verhaal schreef, wordt ervan verdacht zelf de moord te hebben gepleegd. Met Porgy Franssen, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. 1 dec Maastricht Theater a.h. Vrijthof, 6 dec Zoetermeer Stadstheater, 7 dec Dordrecht Kunstmin.

ROUWKOST Hilarisch realisme uit het rijtjeshuis-universum. Homoseksuele broer, verloederde zus en drie 'tantes', die de cliché-taal van schrijver Bert Edelenbos op natuurlijke wijze uitspreken. “Ze is hem daarna niet meer terwille geweest” - dat soort uitdrukkingen. Een uitstekende lunchpauzevoorstelling. T/m 3 dec (beh za ma) Amsterdam Bellevue.

TIP TOP Jenny Arean en Joost Prinsen in een weemoedig makend variété over vooroorlogs amusement van joodse makelij en de naoorlogse reflectie daarop. 1 dec Amstelveen Cultureel Centrum, 6 dec Veenendaal De Lampegiet, 7 dec Gouda Schouwburg.

REMBRANDT WAS MIJN BUURMAN Ton Lutz als middelpunt in een filmische reeks flashbacks van Eli Asser over de oorlog en de manier waarop die tot op de dag van vandaag het leven van een joodse architect beheerst. Sober geënsceneerd door het Haarlems Toneel. 1 dec Ommen Carousel, 3 dec Bussum 't Spant, 5 dec Zierikzee Concertzaal, 6 dec Leiden Schouwburg, 7 dec Drachten De Lawei.

MET EEN BREIERDECK Hardhandige solo vol kwaaie grappen door Hans Teeuwen, veruit de beste cabaretier van de nieuwe generatie. 2 dec Rijswijk Schouwburg, 6 dec Meppel Ogterop, 7 dec Zoetermeer Stadstheater.

KIEK UUT Kleine autobiografie van cabaretière Kiki Heessels, geestig en geraffineerd. 2 dec Voorburg De Tobbe.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 6, 7 dec Roosendaal De Kring.

EZELKABINET Met steeds een andere groteske kop op hun tengere lijven laten Geerten ten Bosch en Harriët van Reek een vreemd soort carnavalsstoet voorbij trekken in een soort poppenkast voor volwassenen. Ongepolijst en eigenzinnig beeldend theater, dat overwegend verwijst naar de vergeefsheid van het bestaan. 2 dec Arnhem Schouwburg, 6, 7 dec Amsterdam Brakke Grond.

ROMEO EN JULIA Een kleine Romeo en Julia door Huis aan de Amstel. Twee kinderen spelen Romeo-en-Juliaatje met de verkleedkist, een enorme verzameling oud meubilair en verschillende soorten poppen. Glanzend opgepoetste, harveroverend geacteerde hedendaagse versie, waarin ook Shakespeare nog is terug te vinden. Vanaf 7 jaar. 3 dec Toneelschuur Haarlem, 6 dec Kruithuis Groningen.

EN VERDER: Het pad van fortuin door Vincent Bijlo. 5 t/m 7 dec Amsterdam Kleine Komedie; Hiep hiep rahoe van Urbanus. 5, 6 dec Tiel Agnietenhof, 7 dec Veenendaal De Lampegiet; The nightclub door het Stuffed Puppet Theatre een variété-achtige voorstelling over de sjofele kanten van het internationale nachtclubwezen. 6 dec Venlo De Maaspoort; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 1 dec Heerenveen Het Posthuis, 2 dec Maastricht Theater a.h. Vrijthof, 6 dec Amstelveen Cultureel Centrum, 7 dec Cuijk Streekschouwburg.