Voorkeur; Muziek

NEDERLANDSE MUZIEKDAGEN De Nederlandse Muziekdagen, dit jaar geprogrammeerd door dirigent Ed Spanjaard, vinden 1, 2 en 3 dec plaats in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg. De opening bestaat uit een gratis lunchoncert om 12u30 door het Ned. Kamerkoor en het Ensemble Amadé olv Uwe Gronostay: werk van Heppener, Henneman, Van Roosendael en Ford. Spanjaard dirigeert zelf 1 dec 20u15 het Nieuw Ensemble dat samen met het Radio Filharmonisch Orkest olv Jac van Steen een concert geeft met werk van Schat, Adriaansz, Wagemans, Van Vlijmen en Van Baaren. Solisten zijn mezzosopraan Lucia Meeuwsen en violiste Vera Beths. 2 dec 20u15 leidt Spanjaard het Radio Kamerorkest en een formatie uit het Groot Omroepkoor in stukken van Heppener, Bons en Van Lier. 3 dec. 11u brengt het Corelli Ensemble oude Nederlandse muziek van Van Wassenaer, Focking, De Fesch en Hellendaal. Het Metropole Orkest olv Jan Stulen besluit de Nederlandse Muziekdagen met nieuw werk van Pronk, Friede, Langenhuijsen en Heeneman.

CHARLOTTE MARGIONO De sopraan Charlotte Margiono treedt 6 dec 20u15 op in de Rotterdamse Doelen tijdens een Gala-benefietconcert ten bate van het Dijkzigt Ziekenhuis, gegeven door het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Ingo Metzmacher. Voor de pauze klinken vier symfonische fragmenten uit Le Martir de Saint Sebastien van Messiaen en het Klarinetconcert van Mozart, met Sjef Douwes als solist. Daarna zingt Margiono een orkestraal begeleide versie van Schuberts Der Hirt auf den Felsen, gevolgd door het Wilgenlied en het Ave Maria uit Verdi's Otello. Toegang: ƒ 95 en ƒ 65.

HENRIETTE BOSMANS Het Adamello Ensemble viert de honderdste verjaardag van Henriette Bosmans, 'de belangrijkste Nederlandse componiste in de eerste helft van deze eeuw.' Haar muziek werd gedirigeerd door Willem Mengelberg, Pierre Montreux, Ernest Ansermet en Eduard van Beinum en zij soleerde bij het Concertgebouworkest in haar eigen Concertino voor piano en orkest. In een tot symfonieorkest uitgebreide bezetting speelt het Ensemble olv Loes Visser de concertstukken voor fluit en orkest en voor viool en orkest met Eleonora Pameijer en Mariëlle Ponsen als solisten. Verder klinken, naast een aantal Bosmans-liederen de Fêtes Galantes van haar leraar Willem Pijper voor zang en orkest en een Lied voor zang en orkest van Edith Piaf, met Julia Bronkhorst als soliste. 7 dec 20u15 Beurs van Berlage; 8 dec 20u15 Conservatorium Utrecht; 13 dec. 12u30 gratis lunchconcert Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam.

SOIRÉE AFRICAINE In het kader van 'Afrika in Beeld' is in de Melkweg niet alleen de documentaire serie 'Under African Skies' te zien, maar treden er ook drie groepen op: Kanda Bongo Man uit Zaïre, de Malinese zangeres Oumou Sangare en haar septet en Salala, een a-capella zingend trio uit Madagascar. 1 dec Melkweg Amsterdam.

SINTERKLAASCONCERT Het traditionele Sinterklaasconcert van het Willem Breuker Kollektief heeft dit jaar als speciale gasten: Greetje Kauffeld, Midas Dekkers en Titus Muizelaar. 5 dec Stadsschouwburg Amsterdam.

OZZY OSBOURNE Terwijl zijn vroegere groep Black Sabbath nog wat aanmoddert in een dubieuze bezetting, bewijst Ozzy Osbourne (cd 'Ozzmosis') dat hardrock wel degelijk komisch kan zijn. Regenpakken aan, want de peetvader van de heavy metal houdt er van om emmers water over zijn gehoor leeg te gieten. 30 nov Central Studios, Utrecht.

THE EX 'Een Plezante Aangelegenheid' door de vuilnisbakkenpunkgroep die in het verleden vooral bekend stond om haar Pokkeherrie, aldus een van de platentitels. The Ex met gasten als Han Bennink, Dolf Koeienverhuur, Long Faced Germans en Katie Duck. 2 dec Paradiso, Amsterdam.

BRUCE HORNSBY De zanger van 'The way it is' verdiende de eretitel 'Spiderfingers' nadat hij zijn verpletterende staccato als gastmuzikant op de piano van The Grateful Dead mocht botvieren. 5 dec Melkweg Max, Amsterdam.