Voorkeur; Musea

HENDRIK N. WERKMAN Bij de grote overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum is de ontwikkeling van de Groninger avantgardist, die kort voor het einde van de oorlog door de bezettingsautoriteiten in Groningen is opgepakt en doodgeschoten, goed te volgen. Van het abstract grafische werk in de jaren twintig tot de latere, meestal figuratieve, met sjablonen en stempels vervaardigde en opvallend kleurige voorstellingen die Werkman zelf zijn 'druksels' noemde. Dat Werkman zich heeft ontwikkeld tot een hoogst eigenzinnig kunstenaar, wiens werk vijftig jaar na zijn dood nog fascineert, wordt overduidelijk. Uit innerlijke noodzaak geboren. Hendrik N. Werkman 1882-1945. T/m 14 jan. Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen, di t/m zo 10-17u.

DE LELIJKE TIJD Stoelen, canapés, kasten, een vitrine met zilverwerk en een hoge lakwerkkast, twee zalen tjokvol objecten uit de periode waar tot voor kort iedereen, die zijn eigen smaak respecteerde, zijn neus voor ophaalde. De periode 1835-1895 staat in de Nederlandse kunstnijverheid bekend als de tijd van het historisme, een opeenvolging van neo-stijlen - neo-gotiek, neo-renaissance, neo-rococo. De Lelijke Tijd heet de tentoonstelling met pronkstukken van de Nederlandse interieurkunst uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Hier wordt in twee zalen trots getoond wat lang afgedaan is als niet-oorspronkelijk, als kitsch of als ronduit lelijk, maar de meeste van de bijeengebrachte objecten staan een eeuw later nog te blaken van zelfvertrouwen. De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895. T/m 31 mei 1996, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

DAVID HOCKNEY De teckels Stanley en Boogie houden de Britse schilder David Hockney al jaren gezelschap in Californië. Op de Hockney-expositie in Museum Boymans-van Beuningen gedragen ze zich als lusteloze vamps die met minimale inspanningen een maximum aan comfort weten te bereiken. Alleen voor een tournedos komt het stel nog in beweging, zo lijkt het. De teckels hebben gezelschap gekregen van een paar 'ink-jet'-bladen, van een reeks 'kubistische' landschappen en van zo'n dertig realistisch ogende stillevens, die vooral Hockney's genegenheid voor bloemen in vazen tentoonspreiden. T/m 21 jan 1996, Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

TEKENINGEN Een gat in de hand viel de Haarlemse tekeningen- en prentenverzamelaar jonkheer Hendrik Teding van Berkhout sr. (1830-1904) niet te verwijten. Met een bescheiden beurs bouwde hij een verzameling op die - na zijn dood aangevuld met enkele aankopen door zijn zoon - uitgroeide tot vijfduizend bladen Westeuropese grafiek en zevenhonderdzeventig tekeningen uit de Hollandse school van de 17de tot de vroege 20ste eeuw. Een selectie van tekeningen uit die kunstkast is nu te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Een kunstkast gaat open; de mooiste tekeningen uit de collectie Teding van Berkhout. T/m 7 jan. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

RODIN Zijn beelden van Rodin blijven mooi, adembenemend mooi, Meesterlijk geboetseerd is de klei, perfect uitgevoerd in brons en gips zijn de modellen. Ze zijn groots en meeslepend, met een hang naar pathetiek. Ze verhullen niets en zijn heel expliciet, tè expliciet. Ze laten niets aan de verbeelding van de toeschouwer over. Dubbeltentoonstelling in het Paleis Lange Voorhout 74, Den Haag en het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. T/m 14 jan 1996. Di t/m zo 11-17u.

EN VERDER Uit de schatkamer van de verzamelaar, Hollandse 17de-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit, t/m 7 jan. Mauritshuis, Den Haag; Jan Jans en de kinderen t/m 7 jan in het Drents Museum, Assen; Raw material; een keuze uit de aanwinsten 1991-1995, t/m 4 febr. Kröller-Müller Museum, Otterlo, Nationaal Park De Hoge Veluwe; De Schat van Lombok t/m 10 dec. Kunsthal, Rotterdam; recente schilderijen en aquarellen van Leo Schatz t/m 3 dec in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Amsterdam; Charley Toorop, t/m 18 feb. Kröller Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier, t/m 11 feb in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg; schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans in De Pont, Tilburg; overzichtstentoonstelling Charlotte van Pallandt t/m 10 dec. in Museum Beelden aan Zee, Scheveningen.