Voorkeur; Galerie

MERIJN BOLINK Hoe ziet de kruising er uit van een koe en een voetbal? Na de succesvolle ontwikkeling van de stier Herman leverde beeldhouwer Merijn Bolink op zijn beurt een bijdrage aan het Nederlandse stamboekvee. Uit deze twee typisch Hollandse symbolen creëerde hij een nieuw zwartbont superras dat t/m 26 dec. dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang te bezichtigen is in Het Glazen Huis, Amstelpark (bij de RAI), Amsterdam.

STIJN PEETERS Voor Stijn Peeters zijn klassieke landschapschilderijen altijd het vertrekpunt. In een tiental grote en kleine doeken laat hij zien hoe met behulp van flinterdunne vegen en centimeter dikke dotten verf een suggestie van spiegelvijvers, bosschages en eindeloze verten opgeroepen kan worden. T/m 23 dec. Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Di t/m za 13-18u en eerste zo van de maand 14-17u.

FONS HAAGMANS Figuren uit de Tarot-kaarten en het theater zijn thema's in de schilderijen en werken op papier van Fons Haagmans. Daarnaast schildert Haagmans gestileerde bomen en abstracte patronen die ontleend zijn aan de heraldiek. De verf is in vele lagen over elkaar heen aangebracht, de kleuren zijn ingehouden: zwart, wit, grijs, groen, aubergine en soms als contrast helder rood. Nieuw is het gebruik van strasstenen. T/m 23 dec. Galerie Onrust, Plansiusstraat 9A en Prinsengracht 627, Amsterdam. Di t/m za 14-18u en eerste zo van de maand 14-17u.

ULAY Sinds half september heeft Art Affairs de plaats van Apunto ingenomen in het galeriecomplex aan de Lijnbaansgracht. Na Sjoerd Buisman exposeert Ulay nu 'nabeelden' van de Duitse Wende: een tiental afdrukken van kleurennegatieven op groot formaat van in de oorlog beschadigde gebouwen in het centrum van Berlijn. Spookachtig verstild tonen de zuilen hun littekens. T/m 16 dec. Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u en eerste zo van de maand 1417u.

JAPANSE FIGUREN Ferd van Dieten liet zijn vaste Japanse exposant, Yoshitomo Nara, twee andere Japans georiënteerde kunstenaars uitnodigen: de Japanner Kenji Yanobe en de Amerikaan Charles Worthen. Alle drie de kunstenaars zijn opgegroeid in een neonverlichte wereld voor cartoons en geweld. Hun kunst geeft daar de weerslag van: zij ontroert, verontrust en wekt de lachlust op. T/m 13 dec. Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 12-18u, zo 14-18u.

EN VERDER Video-installatie van Pipilotti Rist t/m 25 jan. bij Galerie Akinci, Amsterdam; aquarellen van Dick Cassée t/m 30 dec. bij Galerie Josine Bokhoven, Amsterdam; beelden van Thomas Grünfeld t/m 23 dec. bij Galerie Ardi Poels in Maastricht; tekeningen van de Indiase kunstenaar Tapas Konar t/m 23 dec. bij Galerie Fiart (voorheen Eegje Schoo) in Amsterdam; drie monumentale bouwwerken van Pjotr Müller t/m 20 dec. Artoteek Oost, Amsterdam; De baltsende specht en andere objecten van Emo Verkerk t/m 17 dec. bij Art & Project, Slootdorp. Nog t/m 3 dec: Kiki Lamers bij Bloom Gallery, Amsterdam en in Rotterdam foto's van Tina Barney en Corinne Noordenbos bij Galerie Snoei en video's van Marieke van der Lippe bij Centrum Beeldende Kunst.