Voorkeur; Films

BEN HUR In meer dan één opzicht klassieke spektakelfilm van William Wyler uit 1959. Charlton Heston schittert als galeislaaf en wagenrenner. Amsterdam, Rialto.

A BRONX TALE Innemend regiedebuut van Robert De Niro naar de autobiografische jeugdherinneringen van Chazz Palminteri, die tevens de rol van de door een negenjarig jongetje van een veroordeling geredde gangster vertolkt. Tegenover hem staat De Niro als 1751216740protégé'tje, dat zich laat charmeren door het charisma van de geslaagde boef. Apeldoorn, Theater De Gigant.

BULLETS OVER BROADWAY Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Alkmaar, Provadja; Deventer, Filmhuis; Zevenaar, Filmhuis.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Wageningen, Woerden.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Arnhem, Filmhuis; Wageningen, Molenstraattheater.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Cuijk, Schouwburg Bio; Dordrecht, Cinode; Tilburg, Cinecitta.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 12 theaters.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Kriterion; Arnhem, Filmhuis (do vr za); Deventer, Filmhuis; Groningen, Camera; Maastricht, Lumière.

EN VERDER Le Buttane (Alkmaar, Provadja; Helmond, Filmhuis); Il Conformista (Nijmegen, Cinemariënburg); Ed Wood (Arnhem, Filmhuis; Den Burg, Cinema Texel); Apollo 13 (36 theaters), Batman Forever (Amsterdam, Utrecht, Harlingen, Werkendam), Brazil (Amsterdam), Bridges of Madison County (29 theaters), Doornroosje (9 theaters), Jade (16 theaters), L'empire des sens (Amsterdam), Lang leve de koningin (18 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Utrecht), Reservoir Dogs (Amsterdam), Wallace & Gromit (Culemborg).