Verkiezingen Wit-Rusland voorkomen presidentieel bestuur

MINSK, 30 NOV. Bij de verkiezingen voor het Witrussische parlement heeft gisteren meer dan de helft van de ingeschreven kiezers gestemd. De verkiezingen zijn derhalve geldig. Daarmee is de uitroeping van 'direct presidentieel bestuur' door president Aleksandr Loekasjenko van de baan.

Niet bekend

Loekasjenko had aangekondigd dat de verkiezingen gisteren hoe dan ook “de laatste parlementsverkiezingen van de komende vijf jaar” zouden zijn en dat hij de komende jaren per decreet zou regeren als de Witrussen er niet in zouden slagen de 141 zetels te vullen. “Ik ga geen geld uitgeven voor stupide verkiezingen die door het volk toch worden genegeerd”, zei hij eerder deze week. Gisteravond werd duidelijk dat de opkomst hoog genoeg was - 56 procent - om aan die alleenheerschappij van Loekasjenko te ontkomen. Loekasjenko, die herhaaldelijk duidelijk heeft gemaakt dat wat hem betreft de kiezers gisteren massaal thuis mochten blijven, bracht gisteren wel zijn stem uit, maar zei na afloop dat hij zijn stembriefje ongeldig had gemaakt door alle namen van de kandidaten door te strepen. (AP, AFP)