Vandalisme

Fantastisch dat de student die schade aan de dienstauto van minster Ritzen heeft aangericht zelf de kosten moet betalen (NRC Handelsblad, 24 november). Immers, in een dictatuur is vandalisme voor het goede doel misschien te verdedigen, maar niet in een democratie met een menselijk gezicht waarin ministers op redelijke wijze met bezwaren uit de burgerij omspringen. Hopelijk heeft de overheid hiermee de aarzeling om mensen aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid definitief overwonnen.

Overigens heeft de overheid zelf in zoverre schuld dat ze de afgelopen tientallen jaren de indruk heeft gewekt dat niet altijd de redelijkheid won maar de grote mond. Van dat halfzachte beleid is de student nu de dupe. Het doet me denken aan de vader die er nooit iets van zegt als zijn zoon vervelend doet, maar hem dan plotseling onverwacht de wind van voren geeft. Dat had dus verstandiger gekund.

    • Lottie Merkus-Van Zwol