Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Silvio Berlusconi daagt zijn tegenstanders uit

ROME, 30 NOV. De Italiaanse mediamagnaat Berlusconi heeft gezegd dat hij uit de politiek zal stappen als iemand kan bewijzen dat hij of zijn Fininvestgroep clandestien geld heeft toegespeeld aan oud-premier Bettino Craxi, hoofdrolspeler in de Italiaanse smeergeldschandalen.

In een toespraak gisteravond tot parlementariërs van zijn partij Forza Italia daagde Berlusconi zijn tegenstanders uit te bewijzen “dat Fininvest, een bedrijf van Fininvest of Silvio Berlusconi met Craxi een relatie heeft gehad die anders is dan die van louter vriendschap”.

De Milanese justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een topmanager van Fininvest die ervan wordt verdacht in 1991 langs allerlei omwegen ongeveer tien miljoen gulden te hebben overgemaakt naar Craxi. Berlusconi had in verband hiermee vandaag gehoord moeten worden, maar hij wil niet voor de openbare aanklagers verschijnen.

“Mij naar de vierde etage van het paleis van justitie zien gaan, zou voor mijn tegenstanders als het fotograferen zijn van de vervroegde juridische viering van mijn gehoopte politieke nederlaag”, schreef Berlusconi in een brief aan het Milanese parket. Hij vreest dat het simpele feit van zijn verhoor een negatieve invloed zou hebben op zijn imago.

Berlusconi schreef dat het Milanese parket “een definitieve punt wil zetten achter mijn politieke leven”. Hij voegde daaraan toe dat andere grote bedrijven op dezelfde manier hebben geopereerd als Fininvest, maar dat de justitie daar geen enkele aandacht aan besteedt.

Volgens Berlusconi is de tien miljoen gulden volkomen rechtmatig overgemaakt. Het zou gaan om betaling voor film- en tv-rechten aan de in Frankrijk wonende Tunesische producent Tarek Ben Hammar. Deze zou het geld daarna via een omweg hebben toegespeeld aan Craxi, maar Berlusconi zegt dat hij daarmee niets te maken heeft.