Rosmalens Belang wint in Den Bosch

DEN BOSCH, 30 NOV. De plaatselijke partij Rosmalens Belang heeft gisteren de tussentijdse gemeenteraadsverkiezing in Den Bosch gewonnen.

Met een kwart van de stemmen, goed voor 10 van de 39 zetels, wordt de partij de grootste in de Bossche raad. In Wijk bij Duurstede zijn de VVD en GroenLinks de grote winnaars van de tussentijdse gemeentelijke verkiezing.

De verkiezingen waren nodig wegens de gemeentelijke herindeling per 1 januari. Rond Den Bosch blijven vier van de oorspronkelijke tien gemeenten over: Den Bosch, Boxtel, Sint-Michelsgestel en Haaren. In Wijk bij Duurstede waren er verkiezingen wegens de gemeentelijke herindeling van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede.

In Den Bosch verloren de Centrumdemocraten alle drie zetels in de raad. De PvdA haalde er een zetel winst. Al met al verdelen tien fracties de beschikbare 39 zetels. Daarvan hebben het CDA en de PvdA elk zes zetels en de VVD en de plaatselijke groepering Bosch Belang elk vier. In Sint-Michielsgestel was het CDA met vijf zetels de grote winnaar. In Boxtel viel de Socialistische Partij (SP), die er traditioneel veel stemmen haalde, terug van vijf naar één zetel. Het AOV kreeg er één zetel.

In Wijk bij Duurstede behaalde de VVD 25,5 procent van de stemmen, waarmee de liberalen net als GroenLinks (23,3 procent) vijf van de negentien zetels bezetten. CDA, PvdA en D66 sloten af met verlies. VVD, GroenLinks en CDA gaan ervan uit dat ze samen een college kunnen vormen.

Het opkomstpercentage was laag. In groot Den Bosch kwam slechts 45 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Twee jaar geleden was dat nog 60 procent. Ook in de andere Brabantse plaatsen was het opkomstpercentage lager dan bij de vorige verkiezingen. In Wijk bij Duurstede kwam 50,6 procent van de kiezers naar de stembus.

De hoogleraar bestuurskunde P. Tops van de Tilburgse universiteit noemde de winst van de plaatselijke partijen “een gelegenheidstreffer”.