Politiebond wil overleg nieuwe cao hervatten

ROTTERDAM, 30 NOV. De Vereniging van Middelbare en Hogere Politie-ambtenaren (VMHP) wil op korte termijn de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor het politiepersoneel hervatten. De andere twee politiebonden wijzen dit af.

Voorzitter A. van der Ven van de VMHP meent dat er voldoende 'signalen' zijn dat de onderhandelingen tot resultaat kunnen leiden. Ook zegt de bond het niet eens te zijn met eventuele 'harde acties'. Met werkonderbrekingen van korte duur kan de bond wel instemmen.

De Algemene Nederlandse Politievereniging (ANPV) noemt de oproep van de VMHP om de onderhandelingen met minister Dijkstal (binnenlandse zaken) te hervatten 'ongelukkig'. Volgens de ANPV bestaat daar geen aanleiding toe. Ook de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) zegt de houding van de VMHP niet te begrijpen. “We willen met Dijkstal praten, maar dan moet hij wel met iets nieuws komen.”

Uit een voorstel van de korpsbeheerders blijkt volgens de VMHP dat een oplossing in het conflict over de onregelmatigheidstoeslag binnen handbereik ligt. “Die kans moet je pakken.” Minister Dijkstal wil een deel van de vaste toeslagen voor overwerk schrappen, de bonden zijn hier tegen.

Van een scheuring in het actiefront met de andere bonden wil de VMHP nog niets weten. “We hebben wat andere opvattingen. Wij willen praten, en misschien wordt dat signaal opgepakt”, aldus een woordvoerder.

Dinsdag hebben de leiders van ACP en NPB verklaard over aanwijzingen te beschikken dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hun telefoongesprekken en die van het landelijke actiecomité aftapt. Volgens minister Dijkstal is dat vrijwel uitgesloten en “zou dat ook absoluut niet mogen”. De bewindsman heeft de BVD gevraagd hem hierover te informeren.

In vier regio's houden politiekorpsen vandaag werkonderbrekingen. De leiding van de acties heeft afspraken met de korpsbeheerders dat noodhulp wordt gegarandeerd. Hetzelfde geldt voor de bereikbaarheid en de surveillance; bepaalde loketten zullen open zijn.

Met het oog op de voorgenomen werkonderbreking van de politie in Rotterdam aanstaande zondag heeft burgemeester Peper het risicovolle competitieduel Feyenoord-NAC verboden. Peper vindt het niet verantwoord de wedstrijd door te laten gaan. Voor een risicowedstrijd als Feyenoord-NAC zijn normaal gesproken vierhonderd politiemensen nodig. De wedstrijd wordt nu waarschijnlijk op 14 januari gespeeld.

Over het laten doorgaan van de wedstrijd Twente-Vitesse wordt vandaag in Enschedé een beslissing genomen. Werkonderbrekingen vinden vandaag plaats in Leiden, Nijmegen, Alkmaar en Rotterdam.