Nedlloyd in vrije val na een slecht derde kwartaal

AMSTERDAM, 30 NOV. Op het Damrak moest Nedlloyd de slechte kwartaalcijfers rond het middaguur bekopen met een koersval van ruim 4 gulden tot 30,50. Eerder op de ochtend zakte de koers zelfs beneden de 30 gulden. De AEX-index boekte desondanks een winst van ruim 1,5 punt op 477,22 punten.

AMSTERDAM Andere havenfondsen ondervonden nauwelijks schade van de malaise bij Nedlloyd. Van Ommeren verloor 40 cent op 46 gulden en Pakhoed bleef vrijwel gelijk op 43,50 gulden.

Wolters Kluwer lijkt na een koersdaling van meer dan 13 gulden in de afgelopen dagen het ergste achter de rug te hebben. De uitgever, die eerder deze week de acquisitie van de Amerikaanse branchegenoot CCH aankondigde, leverde slechts 30 cent in op 136,80 gulden. Het aandeel Elsevier bleef gelijk op 22 gulden en VNU leverde 60 cent in op 228,70 gulden. Op de lokale markt boekte Wegener een winst van 3,30 gulden op 150,30 gulden. Beleggers reageerden enthousiast op de samenwerking van de Apeldoornse uitgever met Arcade Beheer, dat onder meer de commerciële televisiestations 10 Gold en The Music Factory exploiteert. Unilever was vanmorgen de opvallendste stijger. De was- en levensmiddelengigant, die vandaag een presentatie geeft voor grote beleggers, boekte ruim twee gulden winst op 211,30 gulden. Vooruitlopend op de kwartaalcijfers, die vanmiddag worden gepresenteerd, had het aandeel Ahold tegen het middaguur twee dubbeltjes ingeleverd op 62,50 gulden.

In afwachting van de vergadering van de Bundesbank, later op de dag, was het vanmorgen rustig op de Europese valutamarkten. De Duitse centrale bank besluit vandaag over een verlaging van de officiële rentetarieven. De dollar noteerde licht lager op 1,6065 gulden tegenover 1,6095 aan het slot van de handel van gisteren. Het pond sterling, dat gisteren na de presentatie van de Britse begroting voor het jaar 1996/97 al een forse klap incasseerde, was opnieuw lager. De Britse munt opende vanmorgen op 2,4630 gulden in vergelijking met een slotkoers van 2,4675 gulden gisteren. De Franse franc daalde van 32,585 gulden per honderd gisteren tot 32,510 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York brak gisteren door de barrière van 5100 punten. Wall Street boekte na een stijging van 27,46 punten voor de zesde achtereenvolgende een nieuw record op 5105,76 punten. De omzet kwam met 400 miljoen aandelen iets lager uit dan gisteren, toen 410 miljoen aandelen van eigenaar wisselden. De koers van farmaciegigant Merck sprong anderhalve dollar omhoog na de bekendmaking dat het bedrijf ter waarde van drie miljard eigen aandelen wil inkopen. In de sector technologie-fondsen was het koersbeeld divers. Software-gigant Microsoft moest drie dollar prijsgeven en Motorola, producent van onder meer mobiele telefoons, moest 3,5 dollar omlaag. Het aandeel Netscape boekte op de electronische Nasdaq-beurs daarentegen een winst van 9 dollar.

TOKIO Na een neerwaartse correctie gisteren heeft de beurs van Tokio zich vandaag krachtig hersteld. De Nikkei-index sloot 210,44 punten hoger op 18.744,42 punten. Het record op Wall Street droeg bij aan het enthousiasme van beleggers.