Nederland stapt in bank Midden-Oosten

JERUZALEM/DEN HAAG, 30 NOV. Nederland neemt een belang van 3,5 procent of 175 miljoen dollar (280 miljoen gulden) in de ontwikkelingsbank voor het Midden-Oosten. De veruit grootste aandeelhouder zijn de Verenigde Staten (21 procent), zo maakte een ambtenaar van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekend. Van de landen van de Europese Unie heeft alleen Italië een groter aandeel dan Nederland, namelijk van 5 procent. Italië krijgt in tegenstelling tot Nederland wel een zetel in het bankbestuur, dat wordt voorgezeten door een Amerikaan. De drempel daarvoor ligt op 4 procent. Tot de oprichting van de bank werd eind vorige maand besloten op een economische topconferentie voor Midden-Oosten en Noord-Afrika in Amman, de tweede in zijn soort. Israël, Egypte, Jordanië en de Palestijnen stappen elk voor 4 procent in de bank, die in Caïro wordt gevestigd. (ANP)