Nederland helpt Bosnië in IMF

DEN HAAG, 30 NOV. Nederland zal zorgen voor de kortlopende financiering die nodig is om een snelle toetreding van Bosnië-Herzegowina tot het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk te maken. Dat is gisteren afgeproken tijdens overleg van IMF-topman M. Camdessus en de Nederlandse regering in Den Haag.

De speciale rol voor Nederland heeft te maken met het feit dat het land Bosnië vertegenwoordigt in het bestuur van het IMF. Op dit moment vertegenwoordigt het Nederlandse bestuurslid al de vroegere Joegoslavische deelrepublieken Kroatië en Macedonië, naast enkele andere landen.

Bij toetreding van Bosnië moet er geld op tafel komen voor de inleg bij het IMF en voor het aflossen van een schuld van omgerekend 60 miljoen gulden die het land erfde van Joegoslavië. Nederland schiet de bedragen voor zeer korte tijd voor. (ANP)