Nederlaag Talibaan ten oosten van Kabul

NEW DELHI, 30 NOV. De Afghaanse regering van president Burhanuddin Rabbani is er gisteren in geslaagd de strategische plaats Pul-i-Charkhi vlak ten oosten van Kabul te heroveren op de Talibaan, de islamitische studenten die grote delen van Afghanistan in handen hebben. Ook enkele andere dorpen in de omgeving werden weer door de regering ingenomen.

Het was voor het eerst in maanden dat Rabbani's troepen een succes boekten. Al op dinsdagmiddag hadden de regeringsmilitairen van drie kanten een offensief ingezet bij Pul-i-Charkhi. De Talibaan verweerden zich aanvankelijk heftig maar waren niet opgewassen tegen de overmacht. Zo'n twintig studentenstrijders kwamen om het leven. Ook verloren de studenten naar verluidt enkele tanks en ander materieel. De meesten wisten echter op het laatste moment te ontkomen. Pul-i-Charkhi, dat onder het commmunistische bewind tot 1992 berucht was om zijn grote gevangenis waar veel verzetsstrijders de dood vonden, ligt aan een strategische route naar de oostelijke stad Jalalabad en Pakistan. De Talibaan hadden zich er twee weken geleden van meester gemaakt. Intussen werden de inwoners van Kabul vanmorgen opgeschrikt door een raketaanval op het oude centrum van de stad. Daarbij vielen volgens het persbureau Reuter ten minste acht doden. Het was niet direct duidelijk of de Talibaan voor deze aanval verantwoordelijk waren. Afgelopen zondag verloren 41 mensen in Kabul het leven door een luchtbombardement van de Talibaan. Terwijl de strijd om Kabul tussen Rabbani's troepen en de Talibaan steeds grimmiger wordt, lijkt een politieke oplossing voor de jarenlange crisis in Afghanistan nog even ver af als altijd. Weliswaar heeft Rabbani verklaard bereid te zijn af te treden en plaats te maken voor een overgangsbewind onder toezicht van de Verenigde Naties, maar de Talibaan willen dat hij de stad gewoon aan hun overgeeft. Het is bovendien de vraag of Rabbani op zijn woord kan worden geloofd. De laatste paar jaar heeft hij al bij herhaling verklaard op te willen stappen zonder ooit de daad bij het woord te voegen.