Leuk heen en weer hollen in de Ahoy; Simply Red op de rug gezien

Concert: Simply Red. Gehoord: 28/11 Ahoy', Rotterdam.

Met de huidige tournee van Simply Red wordt niet alleen de nieuwe cd Life onder de aandacht gebracht, maar moet ook de terugkeer van de groep na enkele jaren afwezigheid spectaculair gevierd worden. Voor de tournee had het creatieve team van Simply Red dan ook een ongewone podiumopstelling bedacht. “Leuk, kun je veel heen en weer hollen, Mick,” zo zal de bedenker zijn geesteskind hebben aangeprezen bij zanger Mick Hucknall. In de arena van de Ahoy' stonden gisteravond twée ronde podia opgesteld, verbonden door een smalle loopbrug. Concerten die 'in the round' worden gehouden, zoals door Diana Ross of Rod Stewart, kenmerken zich door een 'gezellige' sfeer. Het idee achter een rond podium is dat iedereen in de zaal de groep goed kan zien. Bij Simply Red was daar even niet aan gedacht. De muzikanten keken allemaal èen kant op, waardoor de helft van het publiek tegen ruggen aanstaarde. En wie zich eindelijk tot vlak voor het podium had gedrongen, voelde zich vervolgens het slachtoffer van een 'practical joke'; de hele band wandelde juist weg naar het andere podium.

Mick Hucknall deed zijn best. Hij liep rondjes om het podium tot hij er duizelig van werd, en dwaalde vanaf het podium de ijzeren pier op. Als hij ver genoeg was, draaide hij zich om en holde snel weer terug, met zijn bos rode dreadlocks als een knot wol achter zich aan sliertend. Het publiek kon zich ondertussen afvragen hoe de bandleden er in slaagden een eensgezind muziekstuk af te leveren; er was geen sprake van onderling contact. Nu had de drummer ook weinig te doen. Van alle roffels en hitsige ritmes die bijvoorbeeld de nieuwe single Fairground begeleiden, werd het grootste deel electronisch ten gehore gebracht. De gitarist speelde minimale akkoorden en de zangeressen hielden de microfoons zo ver van hun mond dat ze waarschijnlijk niet eens aangesloten waren. Simply Red verwierf midden jaren tachtig faam als moderne soulgroep, met onder andere het nummer Money's Too Tight To Mention. Inmiddels is de groep zowel muzikaal als in de presentatie afgezakt tot een easy listening-orkest. Ook de vier fallisch oprijzende vuurtorens konden de aandacht niet lang vasthouden, het publiek ging en masse staan kletsen.

    • Hester Carvalho