Leider linkse partij benoemd tot formateur in Letland

RIGA, 30 NOV. De Letse president, Guntis Ulmanis, heeft gisteren de leider van de grootste partij van het land, de centrum-linkse partij Saimnieks, opgedragen een nieuwe regering te vormen. De nieuwe formateur, Ziedonis Cevers, had eerder deze week gezegd zijn ministersploeg al rond te hebben.

Cevers, die vóór de uitroeping van de onafhankelijkheid leider is geweest van de communistische jeugdbond Komsomol, wil een coalitie leiden van zijn eigen centrrum-linkse Saimnieks, de extreem-rechtse Volksbeweging voor Letland, de ex-communistische Letse Eenheidspartij en de partij Nationale Harmonie van de vroegere minister van buitenlandse zaken Janis Jurkans. Samen hebben deze partijen sinds de parlementsverkiezingen van 1 oktober 48 van de honderd zetels in het parlement. De coalitie zal echter vrijwel zeker de steun krijgen van de vijf socialisten in het parlement.

President Ulmanis, die grote bezwaren heeft tegen de deelname van de extreem-rechtse Volksbeweging voor Letland aan een regering, had aanvankelijk Maris Grinblats, de leider van een rechts blok, benoemd tot formateur. Hij kwam echter vorige week bij de vertrouwensstemming in het parlement drie stemmen te kort en moest de opdracht teruggeven. (Reuter)