Kinderagenda

De Verkleed Komeet

Zou je ook wel eens in een baljurk net als Assepoester met de prins willen dansen? Of naar een feestje gaan als een echte prinses in de oude trouwjurk van je moeder. Jammer alleen dat al die mooie jurken van moeders, tantes en oma's altijd veel te groot zijn. In de Verkleed Komeet in Amsterdam zijn dit soort (prinsesse)jurken nu ook in kindermaten te koop; voor kinderen tussen de 1 en 16. Eigenaresse Laura Dols koopt tweedehands trouwjurken, vaak met veel kant en pareltjes, maakt ze op maat en verft ze in mooie kleuren. En omdat een prinses natuurlijk niet zonder prins naar het feest kan, verkoopt ze ook prinsenpakken met bijgehorende pruiken, gekke schoenen etc. En wil je helemaal niet als prins naar carnaval of een feestje dan zijn er ook nog cowboy-, Batman- en ruimtepakken en voor jonge balletdanseresjes mooie rose pakjes, allemaal gemaakt uit tweedehands kleding. Misschien een leuk cadeau op je Sinterklaaslijstje? Prijzen van ƒ 25,- tot circa ƒ 89,-. Voor groepen boven ƒ 200,- kan ook worden gehuurd. Open op wo, vr en za-middag van 12-18u. De Verkleed Komeet is achter de tweede handskledingwinkel van Laura Dols, Wolvenstraat 7, Amsterdam. Inl 020-6249066.

Foto's maken

Een spiegelreflexcamera ziet er van binnen zeer ingewikkeld uit. In de Werkhoek van het Museon kan je woensdagmiddag 6 december van 13u30-15u30 er een openschroeven om de binnenkant te bekijken. En daarna mag je zelf aan de slag om een fototoestel te maken; het enige dat je mee moet nemen is een conservenblik. En op zondag 3 december kan je, ook in de Werkhoek, je eigen edelsteen laten slijpen (van 9-13u). Voor kinderen tussen 8 t/m 12 jaar. Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res 070-3381383. Toegang ƒ 7,50.

Zwaarden maken

De maandelijkse themamiddag voor kinderen in het Legermuseum in Delft gaat over het ridderzwaard. Kinderen van 7 tot en met 12 jaar kunnen vanaf 13u30u uitleg krijgen over het zwaard: waarvoor diende het, wie had er een en hoe moest het worden gebruikt. Een niet van echt te onderscheiden maar nagemaakte wapenuitrusting van een ridder in de Middeleeuwen kan worden bekeken en gebruikt (voorzichtig!). Na afloop van deze demonstratie kunnen jullie - jongens èn meisjes - naar een andere ruimte in het museum om vanaf 16u zelf, onder deskundige begeleiding, een ridderzwaard te maken.

Res. Legermuseum, Korte Geer 1, 2611 CA Delft, 015-2150500.

Windows 95

Kinderen vinden het leuk om met de computer van hun ouders te spelen, dat blijkt vooral het geval te zijn als met de programma's die erin zitten kan worden getekend of gespeeld. Om jullie vertrouwd te maken met programma's die meer dan alleen tekenen en spelen mogelijk te maken, heeft uitgeverij Bruna een stap-voor-stap methode laten ontwikkelen om het nieuwe programma Windows 95 te leren. Voor kinderen vanaf 9 jaar ƒ 39,90.

Sprookjes op zolder

De zolder van het Nationaal Onderwijs Centrum in Rotterdam is omgetoverd tot een enorm groot sprookjesboek. Dat is gedaam omdat de tentoonstelling van het bijbehorende BOEKIEBOEKIE-museum als thema heeft: het beestachtige sprookje. Waar je ook loopt of kijkt op die zolder, overal zijn sprookjes of dingen die aan sprookjes doen denken. De sprookjesfiguren en -attributen kan je niet alleen bekijken, maar ook aanraken. Bovendien zijn sprookjes te leen of te koop en kan je iedere woensdag- en zatermiddag zelf een sprookjeskijkdoos maken. Er hangen illustraties uit kinderboeken, die op de tentoonstelling worden voorgelezen in de twee vertellersstoelen.

Zolder NOC, Nieuwmarkt 1a Rotterdam, wo en za 12-17u, gesloten van 10 dec. t/m 7 januari. Rondleiding en workshop 'Sprookjeskijkdoos' ƒ 2,50. Inl. ook voor rondleidingen en verjaarspartijtjes: Autoped, 010-4767381.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker
    • Tom Rooduijn