'Ik klaag niet. Als alles maar bij het oude blijft'

“Eén effect van de politieacties overal in het land is nog niet te meten. Dat kan pas over een paar maanden, als ze bij justitie gaan tellen wat er in de kas zit. Dan zullen ze hem knijpen! Hé, daar is knap weinig poen binnen gekomen, zullen ze zeggen. Want de politiemensen geven momenteel nergens bekeuringen voor verkeerd parkeren, voor te hard rijden of voor andere overtredingen. Er worden ook geen elektronische snelheidscontroles uitgevoerd. Laatst hield men in Leeuwarden zo'n controle met camera's. Weet je wat die controle opleverde? Een half miljoen gulden. Kun je nagaan wat al die landelijke controles samen opbrengen. Die vijf ton van hier is maar een druppel in het grote geheel.

“Het is goed dat Den Haag het ook in de portemonnee voelt. Dan realiseert de politiek zich beter wat ons politie overkomt. Laat ik duidelijk zijn: de politie dreigt door de kortingen achteruit te gaan. Ze demonstreert niet voor meer salaris, maar voor behoud van loon. Zo simpel is het. Intussen zijn de kiezers belazerd. Den Haag beloofde hun in de campagnes prachtige aantallen politiemensen, er zouden er wel vierduizend bij komen, voor meer veiligheid op straat. Nou, het zijn er misschien duizend geworden. En die duizend moet de politie, door dat gesnoei op de vaste toeslag van al het personeel, ook nog eens zelf financieren. Dus krijgen we van Den Haag een sigaar uit eigen doos.

“Morgen is hier in Friesland een estafette-actie van de politie. Ik ben er niet bij wegens verblijf in Brabant, maar als lid van de Algemene Christelijke Politiebond sta ik er wel achter. Van harte. Tussen 00.00 uur en 's middags 16.30 uur verricht de politie vrijdag alleen in noodgevallen werk. Iedereen is op zijn plek, maar doet eigenlijk niks. De klanten worden niet geholpen. Als ik het voor het zeggen had gehad, deed ik het anders. Ik zou voor stiptheidsacties hebben gekozen. Alles precies volgens het boekje afhandelen. Dat kost een hoop tijd, er ontstaat een rij wachtenden. Niets aan te doen. Tuurlijk blijft er dan een flinke portie werk liggen. Dan wordt voor iedereen heel duidelijk dat er bij de politie personeel te kort is. Dat kan ook Den Haag zien. Zo krijgt de minister een sigaar uit eigen doos, nietwaar? Een dikke zelfs.

“Mag de politie wel staken of het werk onderbreken, vraagt men mij wel eens. Vroeger, ik begon in 1966, mocht het niet. Goed, aan het begin van de jaren zeventig ging de politie, óók wegens problemen over de salarissen, desondanks de straat op. Ik herinner me het nog goed. Alleen was het geen staking, maar een demonstratieve optocht. Richting Den Haag. Ik vind dat anno 1995 een staking of werkonderbreking moet kunnen. Zeker nu de politie zo wordt aangepakt. Dat pik je niet. Raak ik mijn vaste toeslag in één klap kwijt - en dat kan, want hij heet niet voor niets toeslag - dan ga ik er driehonderd piek netto op achteruit. Nee, dat is geen ramp, bruto heb ik zo'n 5400 gulden per maand. Ik heb een goed salaris. Tegenwoordig hoef ik niet veel onregelmatige diensten te draaien. Alleen op zondag, één keer in de acht weken of zo. En soms 's zaterdags. Mij hoor je daarover niet klagen. Het meeste personeel van de politie hoeft dat trouwens niet te doen, denk ik. Ook niet over hun loon. Tenminste als de minister alles bij het oude zou laten. Maar helaas.”

    • Guido de Vries