Gematigde Basken verdedigen leden ETA in Spaanse cel

MADRID, 30 NOV. De Baskische gematigde nationalistische partij PNV, die in de Spaanse regio Baskenland regeert, heeft opnieuw een lans gebroken voor de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Volgens PNV-woordvoerder Joseba Egibar moeten de honderden gevangenen van de ETA in Spanje worden beschouwd als “politieke gevangenen”.

De uitspraak, die tot grote opschudding heeft geleid bij andere politieke partijen, wordt gezien als een toenaderingspoging van de conservatieve Baskische nationalisten tot de ETA. Het gebruik van de term “politieke gevangen” leidde tot felle reacties. “In Spanje zit niemand in de gevangenis omdat hij zijn ideeën met woorden heeft verdedigd”, aldus woordvoerder Joaquim Molins van de Catalaanse nationalistische partij. “ETA pleegt moorden. Een politiek motief doet daar niets van af”, aldus de leider van linkse partijcombinatie Julio Anguita. De leider van de conservatieve oppositiepartij José María Aznar, zelf dit voorjaar tenauwernood ontsnapt aan een moordaanslag, heeft inmiddels geëist dat de PNV zijn woorvoerder tot de orde roept.