Fraudezaak zet winst Nedlloyd onder druk

Niet bekend

Een concernwoordvoerder wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak. “Het is allemaal nog zo vers, we willen het onderzoek ook niet in gevaar brengen.” Het management van Nedlloyd Road Cargo in Oostenrijk is inmiddels ontslagen. De woordvoerder wil niet zeggen hoeveel mensen het betreft of hoeveel omzet het bedrijf in Oostenrijk maakt.

Echter ook een aantal andere factoren zet de winst bij Nedlloyd onder druk. Het bedrijf lijdt in toenemende mate onder de harde gulden en wordt in de sector zeescheepvaart geconfronteerd met tegenvallende resultaten. Congestie in verschillende havens en een tegenvallende wereldeconomie vormen Nedlloyds voornaamste problemen in de zeescheepvaart.

Het concern boekte in het derde kwartaal van dit jaar een winst van 53 miljoen, tegenover 43 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Een bijzondere bate van 30 miljoen, ontstaan na de verkoop van schepen, heeft echter in forse mate bijgedagen aan het resultaat.

In de sector zeescheepvaart daalde het bedrijfsresultaat met 33 miljoen tot een verlies van 9 miljoen. Daar wordt voor 30 miljoen aan bijgedragen door valutaverliezen. In totaal verloor Nedlloyd het derde kwartaal 36 miljoen als gevolg van de harde gulden. Beleggers vreesden al dat er iets ernstig mis was bij Nedlloyd. Want de cijfers lieten gisteren uren op zich wachten. Toen die bekend werden legde de commissaris voor de notering de handel in het fonds stil. Voordat de handel werd gestaakt was de koers van Nedlloyd al 1,70 gedaald tot 34,70. Tegen het middaguur daalde de koers vandaag verder naar 30,50 gulden.

Zonder bijzondere baten en lasten kwam het kwartaalresultaat uit op 23 miljoen, een daling van 20 miljoen ten opzichte van vorig jaar, toen er geen baten of lasten te noteren waren. De omzet steeg met 66 miljoen tot 1,7 miljard. Ondanks het negatieve bedrijfsresultaat steeg in de sector zeetransport de omzet door volumegroei. Deze toename bleef echter achter bij de verwachtingen.

De winst per aandeel steeg door de forse bate met 0,43 cent tot 2,35. Eerder dit jaar kondigde het concern al aan dat het de winstverwachting van minimaal 91 miljoen, een handhaving van het winstniveau dat ook in 1994 werd bereikt, fors naar beneden moest bijstellen.